Nema procesuiranih zbog martovskog pogroma

Izvor: RTS, 17.Mar.2013, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema procesuiranih zbog martovskog pogroma

Funkcioner Nove Srbije Dubravka Filipovski kaže da nijedan Albanac nije procesuiran za teške zločine tokom martovskog nasilja nad Srbima na KiM 2004. godine. Filipovski očekuje kompromis u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Nijedan Albanac nije procesuiran za teške zločine, ukazala je, povodom devet godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji funkcioner Nove Srbije Dubravka Filipovski i naglasila da u nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kompromis.

Filipovski je novinarima rekla da Srbi i drugi nealbanci nemaju osnovna prava na Kosovu i Metohiji, da žive u strahu, ali sa nadom očekuju pregovore i nastavak dijaloga u Briselu.

"Jasno je da se samo kompromisom može doći do dogovora, a takođe je jasno i da prvi put državni vrh Srbije ima jasan cilj i minimum zahteva ispod kojih se ne može ići", rekla je Filipovski.

Ona je naglasila da je dobro što se pregovori nastavljaju 20. marta i da ne zna da li će doći do kompromisa, ali ga očekuje.

U martovskom pogromu 2004. godine, od 17. do 19. marta ubijeno je 19 ljudi, sa Kosova i Metohije proterano je više od 4.000 Srba i uništen veliki broj crkvenih objekata. U pogromu je uništeno ili spaljeno 35 hramova SPC, među kojima 18 spomenika kulture, poput hrama Bogorodice Ljeviške u Prizrenu iz 14. veka.

Povređene 954 osobe, među njima 143 srpske nacionalnosti i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili sa lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.