„Tražimo da svi učesnici sa opštinskog izađu na okružno takmičenje, pa ko šta uradi“

Izvor: RadioCity.rs, 09.Mar.2017, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Tražimo da svi učesnici sa opštinskog izađu na okružno takmičenje, pa ko šta uradi“

Od sto jednog učenika iz Niša koji su se nedavno takmičili na opštinskom takmičenju iz engleskog jezika, dalje je prošlo samo petoro. Do ovog neuobičajenog ishoda došlo je, kako tvrde nastavnici i đaci, zbog očiglednih nepravilnosti u testovima.
„To je katastrofalan rezultat. Propusta je bilo i u ključu, i u samim testovima, bilo je i štamparskih grešaka, i zadataka koji su potpuno neaužurno i neodgovorno rađeni, to su neki tekstovi koji su skidani sa interneta“, rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << je za City radio koordinatorka opštinskog takmičenja u Nišu Snežana Jevtović.
Nakon ovoga, svi nastavnici engleskog jezika uputili su prigovor Društvu za strane jezike i Ministarstvu prosvete da reše ovu situaciju.
Društvo za strane jezike i književnosti Srbije preuzelo je odgovornost zbog ove neprijatnosti i donelo odluku da da škole na okružno takmičenje prijave učesnike opštinskog takmičenja na osnovu predloga predmetnog nastavnika, zasnovanog na proceni spremnosti učenika za dati nivo takmičenja.

„Sa žaljenjem konstatujemo da je došlo do propusta u izradi kako samog testa tako i rešenja, što je dovelo do neočekivano loših rezultata. Molimo škole da prijave šalju organizatorima opštinskog takmičenja, najdalje do četvrtka 9. marta“, navodi se u zvaničnom saopštenju Društva.
Uprkos odluci Društva da nastavnici predlože đake koji bi išli na okružno takmičenje, nastavnici smatraju da prilika mora biti pružena svim takmičarima koji su oštećeni na testu.

„Poražavajuća je situacija da niko ne preuzima odgovornost za ovaj propust. Odluka nastavnika engleskog jezika iz Niša je da svi učesnici sa opštinskog izađu na okružno takmičenje, pa ko šta uradi, pošto ne vidimo drugi način da se ovo reši. Naravno, možda je neki učenik odustao sam, to ćemo definitivno znati 9. marta. Jedini način da se spreče ovakve situacije jeste odgovorniji pristup pripremi testova, sa osvrtom na realni nastavni plan i program. Jer, ukoliko se ovo nastavi, ubićemo volju deci da se uopšte pojavljuju na takmičenjima“, kaže Snežana Jevtović, profesorka u OŠ “Ćele kula“.
Inače, na opštinskom takmičenju učestvovali su učenici osmog razreda iz 31 osnovne škole iz Niša. Okružno takmičenje održava se u OŠ “Ćele kula“ 25. marta.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.