Roman 10-godišnje Nišlijke donosi priču o prijateljstvu iz ugla deteta

Izvor: JužneVesti.com, 10.Okt.2023, 10:24

Roman 10-godišnje Nišlijke donosi priču o prijateljstvu iz ugla deteta

Kako se deca nose sa izazovima i strahovima, vršnjačkim nasiljem, kao i šta za njih znači prijateljstvo, pokazuje roman "Moć prijateljstva" koji je napisala 10-godišnja Mila Prvanović iz Niša. Njen prvenac je nedavno objavila izdavačka kuća “Huk”, a promocija će se održati u niškom Dečijem centru u petak, 13. oktobra od 18:30.

Mila je, kažu njeni roditelji, naučila da čita i piše kada je imala 4 godine, pa je i u vrtiću pisala neke priče i pravila mini-knjige >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sa ilustracijama.

Oduvek je volela da joj se čitaju priče, a i vrlo rano je počela da pravi neke svoje verzije knjiga i prvo govorila da hoće da postane knjižarka, a onda spisateljica - kaže njena mama Jelena.

foto: J. C. M.Kada je Mila završila prvi razred rešila je da napiše pravi roman, objavila to svojim roditeljima i krenula sa pisanjem, a ideju o priči je dobila dok je bila na moru.

Često tako u glavi smišljam razne priče o nekim devojčicama i kada sam plivala tog leta povuklo me je da razmišljam o drugarstvu, o plivanju i odlučila sam da napišem roman koji će pričati o plivanju i drugarstvu - govori Mila.

Pisala je u svojoj svesci, poglavlje po poglavlje, a završila ga je nakon 13 meseci.

To je priča o prijateljstvu i plivanju. Glavna junakinja se zove Emilija, a njena najbolja drugarica se zove Višnja i one zajedno prolaze kroz avanture - objašnjava Mila.

Priča o plivanju i prijateljstvo; foto: J. C. M.Ova učenica 4. razreda niške OŠ “Mika Antić” kaže da je za nju prijateljstvo pre svega iskrenost.

Ako si prijatelj sa nekim, treba da budeš iskren i treba da mu daš podršku kada mu je potrebna - kaže Mila.

Kada je završila knjigu, njen rukopis je otišao u izdavačku kuću “Huk” i ona je postala deo njihovog projekta “Deca pisci”. Direktorka ove izdavačke kuće Milica Zorić kaže da je Mila drugo dete pisac čiji je su roman objavili i ističe da nije mogla da veruje da dete od 10 godina ima takav nivo profesionalnosti.

Mila je neverovatna. Tako je ozbiljna, odgovorna i posvećena. Ona konstantno piše i pravi je profesionalac - kaže Zorić.

U knjizi Mila govori i o vršnjačkom nasilju; foto: J. C. M.Napominje da je kao nastavnik, urednik i roditelj puno naučila iz Miline knjige.

Uživala sam kao odrasla osoba dok sam čitala njen roman. Ona je neverovatno šarmantna i duhovita, smejala sam se kada sam videla kako učenici vide svoje nastavnike, kako oni doživljavaju časove. Saznala sam kako vide roditelje i njihove postupke. Sve je dato iz ugla deteta i može biti edukativno štivo za roditelje i nastavnike da vide kako se dete bori sa svojim strahovima, kako se bori sa vršnjačim nasiljem i šta u stvari prijateljstvo znači u tom uzrastu - objašnjava Zorić.

Mila je rođena u Boru, a u Niš se sa porodicom preselila pre 4 godine i kaže da je već stekla najbolju drugaricu, pa da je na neki način i prenela delove njihovog prijateljstva u svoj roman.

Od pisanja ne odustaje i već sebe vidi kao pisca, tako da piše kada god dobije inspiraciju. Nakon prve knjige napisala je i zbirku bajki, a radi uveliko i na drugom romanu čija se radnja dešava u vreme Drugog svetskog rata.

A post shared by Izdavačka kuća Huk (@huk.rs)

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.