Pre 210 godina odigrala se Čegarska bitka

Izvor: JužneVesti.com, 31.Maj.2019, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre 210 godina odigrala se Čegarska bitka

Nadomak Niša, kod sela Kamenica, na današnji dan, 31. maja 1809. godine odigrala se bitka na Čegru, jedna od presudnih bitaka vođenih u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika i Turaka. Državnom ceremonijom na mestu nekadašnje bitke biće obeležena jubilarna godišnjica.

Bitka u kojoj se svojim junaštvom istakao resavski vojvoda Stevan Sinđelić dogodila se pre tačno 210 godina. Siđelić je tada, pošto sa ustanicima nije mogao da pobedi brojno jače turske snage, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pucao iz pištolja u podzemni magacin baruta.

Nastradali su tada svi srpski vojnici i mnogo Turaka, a da bi zastrašio Srbe, turski paša je u znak osvete naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula u koju su uzidane 952 lobanje i koja danas stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost.

Državna ceremonija će početi u 11 sati na Čegru kada je predviđenoodavanje najviših vojnih počasti i polaganje venaca na spomenik čegarskim junacima.

Prigodan kulturno-umetnički program će izvesti učenici OŠ "Čegar" koja ove godine slavi 50 godina postojanja - kažu organizatori.

Od 10:30 u Spomen-kompleksu Čegar biće održan pomen stradalim ustanicima i Stevanu Sinćeliću. A od 8 sati pomen će služiti sveštenstvo Niške eparhije u Spomen-kapeli Ćele-kule.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Niš obeležava 210 godina od Čegarske bitke

Izvor: JuznaSrbija.info, 31.Maj.2019

Grad Niš i GO Pantelej, zajedno sa Odborom Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja, organizuje danas u Spomen kompleksu Čegar, obeležavanje 210. godišnjice Čegarske bitke...U skladu sa nacionalnim kalendarom značajnih istorijskih datuma ova godišnjica biće obeležena državnom ceremonijom...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.