Ruskim činovnicima će zabraniti da imaju račune u stranim bankama

Izvor: Vostok.rs, 25.Feb.2013, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruskim činovnicima će zabraniti da imaju račune u stranim bankama

25.02.2013. -

Ruskim činovnicima višeg nivoa će zabraniti da imaju račune u stranim bankama, dok nekretnine, koje imaju u inostranstvu, moraju da deklariraju. I to činovnici neće smeti da imaju deonice i obveznice stranih kompanija. Odgovarajući predsednički nacrt zakona jednoglasno je odobrio donji dom ruskog parlamenta u prvom čitanju. Dokument je pozvan da pojača suprotstavljanje korupciji.

Osiguranje nacionalne bezbednosti, povratak novca u ekonomiju zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i borba protiv korupcije to su tri cilja, na koje je usmeren predsednički nacrt zakona. Svi, ko učestvuje u upravljanju zemljom, više ne smeju da imaju račune u inostranstvu. Spisak je konkretan, on ne dopušta dvosmislena tretiranja. On obuhvata parlamentarce, prve ličnosti Generalnog tužilaštva, članove Saveta direktora Centralne banke, predstavnike regionalnыh elita upravljanja, rukovodioce u državnim korporacijama i fondovima, kao i članove njihovih porodica. To je korak ka formiranju nacionalno orijentisane elite, - objašnjava predsednik komiteta Državne dume za bezbednost i suprotstvljanje korupciji Irina Jarovaja.

- Očigledno je da oni, koji dolaze u državnu službu, državne dužnosti, moraju da budu  maksimalno otvoreni. Svi njihovi interesi moraju da budu na teritoriji RF. Ne sme da bude čak ni aluzija na zainteresovanost za akcije u korist drugih država. Zato su suprotstavljanje nesavesnom  lobizmu, mere za deofšorizaciju ekonomije i zaštite nacionalnih interesa Rusije ono, što je realno predložio Predsednik Ruske Federacije. Nema sumnje, one državne dužnosti, koje su najavljene kao posebne, sa posebnom kompetencijom i punomoćjima – uvek su pod strogom kontrolom od strane društva. Zato je za nas veoma važno da bi građani Rusije imali poverenje prema akcijama, koje danas vrše vlasti, te budu uvereni da su te akcije u korist građana Rusije i zemlje.

Činovnicima će pružiti tri meseca za to da bi zatvorili račune i preneli novac u ruske banke. U protivnom slučaju im preti otpuštanje ili oduzimanje punomočja u vezi sa gubitkom poverenja. Dakle, Državna duma usvajanjem strogih zakona zavodi u zemlji red, - smatra zamenik predsednika Državne dume Vladimir Vasilev.

- Niz kolega će se naći u složenoj situaciji, međutim, to je promena uslova njihovog rada i odgovornosti pred zemljom. Mi smo sigurni da će ovaj prvi korak prema činovnicima i narodnim poslanicima biti signal i za druge građane Rusije – da razmisle o tome, gde oni čuvaju svoja novčana sredstva i kako učestvuju u razvoju svoje zemlje. To je važno.

Ideja ograničavanja finansijske aktivnosti ruskih činovnika u inostranstvu oglašena je bila još krajem 2012. godine u Poslanici predsednika Federalnoj skupštini. Vladimir Putin je tada izjavio da se ukoliko čovek opredelio za državnu službu, on mora da bude spreman na takve zabrane. Sudeći po objavljenim nedavno rezultatima anketiranja Fonda javnog mnjenja, 89% građana zemlje je podržalo predsednički nacrt zakona o zabrani činovnicima da imaju račune u inostranstvu. Ogromna većina građana Rusje nema novac u stranim bankama, te ne razume zašto takve račune moraju da imaju ljudi, koji profesionalno moraju da se brinu o društvenim interesima, umesto da misle na svoju stranu imovinu.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.