Izvor: Luftika.rs, 26.Sep.2022, 12:56

Ruska invazija na Beograd, cene najma i kvadrata nekretnina luduju, baćuške plaćaju u kešu

Nedugo nakon što je u Ukrajini počeo rat, ruski državljani masovno su počeli da dolaze u Beograd, a njihova daleko bolja platežna moć od prosečnog građanina Srbije uslovila je tekstonski potres na tržišu nekretnina, piše Nova.rs. Skočile su cene najma, ali i kvadrata za kupovinu stana, a novi problem mogao bi da se javi posle poslednje odluke ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji stanovništva.
Stručnjaci za nekretnine kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << da je još uvek rano davati procene, ali da su nezvanično upućeni o velikom broju ruskih državljana koji dolaze u našu zemlju. Vlasnici privatnih nekretnina već sada vide razliku.
Jedna od menadžerki zadužena za izdavanje lanca privatnih apartmana na Vožodvcu kaže da se apartmani zakuplju na periode i duže od šest meseci.
– To je pokazatelj da ne žele da se vrate tamo tako brzo, kaže ona.
U zavisnosti od veličine tih apartmana, opseg cena je od 25 evra za najmanji do 120 evra za onaj sa najvećom kvadraturom.
– Oni se mahom opredeljuju za one u kojima noć košta u proseku 60 evra, ali uvek postoji opcija da vam buking da i blagi popust, navodi sagovrnica pomenutog portala.
Ona kaže da je sinoć u apratman došao mladi Rus koji ima 27 godina.
– Stigao je sa ženom, samo što nije zaplakao. Radi kao IT stručnjak, ostaće duže od šest meseci, navela je ona, dodajući da u tom trenutku nije bilo slobodnih apartamana i da su gosti odlučili da čekaju u nekom od hotela u centru grada.
Ističe i da u protekla dva dana, putnici iz Rusije stižu uglavnom noćnim letovima i do apartmanna dolaze kasno.
– Noćas je stigla devojka stara 23 godine, sutra stiže cela porodica sa troje dece, treba da ih sačekam, navodi menadžerka voždovačkih apartmana.
Dodaje da je na raspolaganju sedam apartamana, od kojih će u četiri biti smeštene ruske porodice.
– Ne znam šta da vam kažem. Svi su prilično očajni i uplašeni, kaže ona i ističe da se cene nisu menjale od poslednjeg „velikog dolaska“ Rusa.
– Navala je tolika da ovu poslednju nismo još uvek osetili.
Miloš Mitić ispred agencije „City expert“ kaže da navala ruskih državljana nije stala još od marta.
– Rusi čine većinu tražnje za stanovima i to ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu. Ono što je bitno da podvučemo jeste da oni jesu uticali na skuplje zakupe i kvadrat, jer im se prilično žuri i imaju više novca od naših kupaca, kaže Mitić.
On navodi i da je interesovanje toliko da se taj poslednji pik nakon proglašene mobilizacije još nije ni osetio.
– Tržište je ograničeno brojem stanova koje može da ponudi. Cene se nisu mnogo menjale od onog skoka iz marta ili aprila, dodaje Mitić.
Kaže da ima nezvanične informacije o tome da je posebno poraslo interesovanje za kupovinom stanova i da je reč o „keš kupovini“.
– Dok je broj kreditnih kupaca opao, ruski državljani su i dalje tu i uticaće na to da se cena održi na visokom nivou, kaže sagovornik pomenutog portala.
Izvor: Nova.rs
Rusi i Ukrajinci dižu cene stanova u Srbiji, traže luksuz, za rentu daju više od 1000 €

Pogledaj vesti o: Nekretnine,   Rat u Ukrajini,   Vladimir Putin

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.