Da li će i Srbija dočekati pad cena nekretnina? VIDEO

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 11:26

Da li će i Srbija dočekati pad cena nekretnina? VIDEO

Cene nekretnina u Evropskoj Uniji padaju, ali stanarine rastu. Najveći pad zabeležen je u Grčkoj, Italiji i na Kipru. Cene padaju po drugi put ali za Srbiju situacija je potpuno obrnuta. Da li ćemo i mi dočekati tržišni pad?

Nikola Đogatović, stručni konsultant za nekretnine, rekao je da Srbija nije van svih kretanja u Evropi i svetu.

"Srpsko tržište funkcioniše po malo drugačijim postulatima nego kako to funkcioniše u Evropi i svetu. Tamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izvesno da ako su vam troškovi iz života skočili - cene u radnjama, komunalije, kamatne stope... - znači krediti su poskupeli. A plate ne prate taj rast troškova života - svakako će da utiče na proizvodnu cenu kvadrata tj. na cenu kvadrata koju ćete da kupite. Preko 90% nekretnina koje se kupuju u Evropi i Americi se kupuje iz kredita", rekao je Đogatović dodavši da je u Srbiji malo drugačija situacija.

"Došlo je do toga da imamo četiri da se kupuju za gotovinu, jedan za kredit, tako da u tom slučaju da pravite bilo kakve simulacije šta će da bude u budućnosti - ne možete. Opet sa druge strane, štednja u našim bankama je u rangu 14 milijarde evra. Celokupno tržište nekretnina u Srbiji prošle godine, ceo volumen novca koji je potrošen je 7,5 milijardi evra", kazao je.

Na pitanje koliko brzo ove promene u Evropskoj uniji mogu uticati na neku promenu cena i u Srbiji, stručni konsultant za nekretnine je rekao da je srpsko tržište dosta špekulativnog karaktera.

"Amerika je najveće špekulativno tržište. Imate par velikih igrača koji sa svojim pomeranjima, kapitalom i ostalim stvarima mogu dosta uticati na tržište. Mi smo sličan tip tržišta. Nemamo neka ograničenja", objasnio je i naveo primer Holandije.

U Holandiji kada se kupi stan, prvih pet godina ne sme da se izda. Znači morate da živite u njemu da vam je to prijavljena adresa. Kad iznajmljujete stan u Holandiji imate dva tipa ugovora. Tip ugovora A i tip ugovora B. Tip ugovora A jeste da morate minimum u stanu da budete 12 meseci. Nakon toga možete neograničeno da budete u tom stanu. I tačno se zna u ugovoru kako može da se povećava ta zakupnina i šta se dešava. Znači može da se bilo šta desi na tržištu, vi imate ugovor koji pratite. Tip B jeste da možete maksimalno u stanu da budete 24 meseca i nakon toga više ne možete da budete u tom stanu.

"Država je sama po sebi na neki način uredila to tržište da se ne bi desilo ono što se je desilo kod nas prošle godine kad su nam uglavnom iz Rusije dolazili, da su ljudi otkazivali stanove svojim dugogodišnjim postojećim stanarima", zaključio je.

Naime, došlo je do stagnacije cena.

"Više nema onoga kada je neko ranije izdavao za 10 evra po kvadratu, pa sad izdaje za 20 evra, pa neko i za 25. Znači, ti modaliteti koji su ranije bili, u zadnje vreme nisu zabeleženi i polako su cene krenule da se vraćaju u normalu", rekao je Đogatović.

Za više informacija pogledajte video-prilog TV Prva:
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.