Bosanska prosijačka mafija prala novac u Hrvatskoj?

Izvor: RTS, 17.Mar.2015, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosanska prosijačka mafija prala novac u Hrvatskoj?

Protiv prosijačke mafije, koja se sastoji od 21 državljanina BiH u Hrvatskoj se sprovodi istraga zbog sumnje da su pokušali da operu novac kupovinom ekskluzivnih nekretnina. Mnogi od njih u Italiji osuđivani za krađe, iskorišćavanje dece za prošenje, oružje, ilegalni biznis s otpadom, prevare, otmice, iznude, čak i ubistva, piše "Jutarnji list".
Kako navodi zagrebački list, hrvatski sudovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su u potpunoj tajnosti, a na osnovi zahteva Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), pre nekoliko meseci počeli sa blokadama računa 21 člana dve porodice iz BiH u trima hrvatskim bankama.
Svote koje su zabeležene i koje je sud blokirao su neki od najvećih iznosa koje su hrvatske institucije ikad blokirale zbog sumnji na pranje novca.
Prema podacima koje je USKOK dobio o vlasnicima računa, njih ukupno 21, na svoje su račune u Splitskoj, Jadranskoj i Zagrebačkoj banci u poslednjih sedam godina položili su 5,4 miliona evra, ističe Jutarnji
Reč je državljanima BiH trajno nastanjenima u Italiji, uglavnom u okolini Torina, od kojih nekoliko njih dolazi u Hrvatsku gde kupuju nekretnine na području Srednje Dalmacije.
Samo jedna od tih osoba ima prijavljeno boravište u Hrvatskoj, koja os prema evidenciji policije koristi dva indentiteta. Službeno je u Hrvatskoj prijavljena kao S. H. (59), a koristi se i drugim imenom i prezimenom, A. S.
Na sumnju da je u pitanju pranje novca navodi činjenica da prema USKOK-ovim nalazima gotovo niko od njih nema stalno zaposlenje, odnosno izvor prihoda. Drugi razlog za sumnju je to što mnogi od njih u Italiji imaju podebeli kriminalni dosije.
Prema podacima italijanske policije i tamošnje financijske policije, neki od osumnjičenika bili su u zatvorima najčešće zbog krađa, iskorićavanja dece za prošenje, nedozvoljene poslove sa otpadom, prevara, ali i otmica, iznuda, nedozvoljenog držanja oružja, čak i ubistva.
Kako navodi Jutarnji, i sam način na koji su se iznosi polagali u hrvatske banke istražiteljima je bio vrlo čudan.
Nekoliko članova porodica dolazilo bi zajedno u filijale Splitske, Jadranske ili Zagrebačke banke, najčešće u Srednjoj Dalmaciji, te bi tamo polagali velike svote evra. Iznosi su varirali od nekoliko desetina hiljada do čak pola miliona evra po transakciji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.