Prosijačka mafija Bosanaca prala novac u Hrvatskoj?

Izvor: RTS, 17.Mar.2015, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosijačka mafija Bosanaca prala novac u Hrvatskoj?

Protiv prosijačke mafije, koja se sastoji od 21 državljanina BiH u Hrvatskoj se sprovodi istraga zbog sumnje da su pokušali da operu novac kupovinom ekskluzivnih nekretnina. Mnogi od njih u Italiji osuđivani za krađe, iskorišćavanje dece za prošenje, oružje, ilegalni biznis s otpadom, prevare, otmice, iznude, čak i ubistva, piše "Jutarnji list". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Kako navodi zagrebački list, hrvatski sudovi su u potpunoj tajnosti, a na osnovi zahteva USKOK-a, pre nekoliko meseci počeli sa blokadama računa 21 člana dve porodice iz BiH u trima hrvatskim bankama.
Svote koje su zabeležene i koje je sud blokirao su neki od najvećih iznosa koje su hrvatske institucije ikad blokirale zbog sumnji na pranje novca.
Prema podacima koje je USKOK dobio od Ureda za sprečavanje pranja novca te od banaka, vlasnici računa, njih ukupno 21, na svoje su račune u Splitskoj, Jadranskoj i Zagrebačkoj banci u poslednjih sedam godina položili su 5,4 miliona evra, ističe Jutarnji
Reč je državljanima BiH trajno nastanjenima u Italiji, uglavnom u okolini Torina, od kojih nekoliko njih dolazi u Hrvatsku gde kupuju nekretnine na području Srednje Dalmacije.
Samo jedna od tih osoba ima prijavljeno boravište u Hrvatskoj, koja os prema evidenciji policije koristi dva indentiteta. Službeno je u Hrvatskoj prijavljena kao S. H. (59), a koristi se i drugim imenom i prezimenom, alias A. S.
Na sumnju da je u pitanju pranje novca navodi činjenica da prema USKOK-ovim nalazima gotovo niko od njih nema stalno zaposlenje, odnosno izvor prihoda. Drugi razlog za sumnju je to što mnogi od njih u Italiji imaju podebeli kriminalni dosije.
Prema podacima italijanske policije i tamošnje financijske policije, neki od osumnjičenika bili su u zatvorima najčešće zbog krađa, iskorićavanja dece za prošenje, nedozvoljene poslove sa otpadom, prevara, ali i otmica, iznuda, nedozvoljenog držanja oružja, čak i ubistva.
Kako navodi Jutarnji, i sam način na koji su se iznosi polagali u hrvatske banke istražiteljima je bio vrlo čudan.
Nekoliko članova porodica dolazilo bi zajedno u filijale Splitske, Jadranske ili Zagrebačke banke, najčešće u Srednjoj Dalmaciji, te bi tamo polagali velike svote evra. Iznosi su varirali od nekoliko desetina hiljada do čak pola miliona evra po transakciji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.