Pres:Čović u istrazi zbog pronevere

Izvor: B92, 19.Dec.2011, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pres:Čović u istrazi zbog pronevere

Beograd -- Nebojša Čović obuhvaćen istragom o proneveri oko 459 miliona dinara državnog novca u poslu koji je išao preko Koordinacionog centra za KiM, piše Press.

Tim novcem trebalo je pre sedam godina da budu izgrađeni stanovi za Srbe u Kosovskoj Mitrovici, ali su do danas urađeni samo temelji Istraga o ovom slučaju pokrenuta je protiv predsednika FK Novi Pazar Bojana Radovanovića, koji je nedavno uhapšen zbog sumnje da je fiktivnom dokumentacijom podigao kredit od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pet miliona evra .

Radovanovićeva firma je 2004. trebalo da izvodi radove na stambenim zgradama u Kosovskoj Mitrovici.

Press saznaje da se privodi kraju pretkrivični postupak u kome se utvrđuje gde je i kako nestalo tačno 458.970.884 dinara (tadašnje vrednosti oko šest miliona evra) namenjenih za izgradnju naselja Lamela.

U pitanju je izgradnja državnih stanova za raseljena, socijalno ugrožena lica, kadrove i one koji nemaju adekvatno rešeno stambeno pitanje, a koji je trebalo da budu useljeni još početkom 2006. godine. Iako se nije maklo dalje od temelja, to nije sprečilo „izvođače radova" da novac stave u svoje džepove.

Na inicijativu državnih organa krajem 2008. godine pokrenut je sudski postupak kako bi se utvrdilo gde je novac završio, kao i ko je to godinama lažno prikazivao da se naselje gradi. Iako je izgledalo kao da će se čitav slučaj zaboraviti, a milioni i kvadrati izgubiti bez traga, hapšenje Bojana Radovanovića aktiviralo je i druge predmete u kojima je on uključen u malverzacije.

Pored Radovanovićeve firme „Masters". koja je trebalo da učestvuje u izgradnji, utvrđuje se i odgovornost tadašnjeg predsednika Koordinacionog centra Nebojše Čovića, Albanca Idriza Šijaka, kao i još nekoliko odgovornih osoba iz KC, Građevinske direkcije Srbije, tadašnjeg predsednika Kosovsko-mitrovačkog okruga i nekoliko privatnih preduzetnika. Istražni postupak u vezi sa izgradnjom stanova u Kosovskoj Mitrovici vode Više javno tužilaštvo i MUP Srbije u koordinaciji sa privremenim kosovskim institucijama. Uskoro bi trebalo da uslede prva saslušanja po naredbi višeg tužioca Milana Bigovića, navodi izvor Pressa blizak istrazi.

Naime, projekat izgradnje stambenih objekata u naselju Lamela, ukupne površine od skoro 8.000 kvadratnih metara u Ulici Rudarske čete u Kosovskoj Mitrovici, planiran je 2002. godine, a ugovori su potpisani početkom 2004, i to sa rokom izgradnje od 12 meseci.

Većinski posao poveren je preduzeću „Daki", čiji je vlasnik Idriz Šijaka, koga je, kako se sumnja, u poslove uveo Radovanović, kao vlasnik građevinske firme „Masters". Iznos od 459 miliona dinara isplaćen je u nekoliko tranši preduzeću „Daki", a od ovog iznosa Radovanoviću i njegovoj firmi otišlo je 70 miliona. Jedan od aktera u poslu bio je i „Komgrap", a sve ugovore sklapao je Koordinacioni centar. Ipak, ugovore nije potpisivao Nebojša Čović već tehnička odgovorna lica. I pored toga, na spisku tužilaštva i policije su i Nebojša Čović i Idriz Šijaka, čijoj firmi je poverena izgradnja stanova za Srbe, navodi sagovornik lista.

Kako saznaje Pres, pretkrivični postupak vodi se po dva osnova.

Prvo, sa firmom „Daki" sklopljen je ugovor po kome je cena izgradnje kvadrata bila duplo skuplja nego što bi bilo koja druga firma ponudila. Drugo, čak ni po tim paprenim cenama projekat nije realizovan u rokovima i okvirima u kojima je sklopljen. Kako državni organi Srbije ne raspolažu podacima gde se nalazi Idriz Šijak, kao osoba na čijim računima je završilo najviše novca, uspostavljena je komunikacija sa Euleksom u slučaju potrebe za privođenjem ili pribavljanjem dodatnih informacija.

Nebojša Čović je za Press rekao da novac za izgradnju stanova u Kosovskoj Mitrovici nije išao nijednom izvođaču preko Koordinacionog centra.

"Čitav projekat išao je preko Republičke direkcije za građevinsko zemljište, a Koordinacioni centar je samo sklopio ugovor sa Direkcijom. To je bilo početkom 2004, a već u maju su poslovi preneti resornim ministarstvima, dok je na moje mesto - predsednika KC - došla Sanda Rašković. Lično, ne znam da li je projekat završen jer od tada ni ja više nisam bio u Koordinacionom centru", rekao je Čović, i dodao da jeste bio saslušan kada je pokrenuta istraga.

Državni sekretar Oliver Ivanović rekao je da veruje da će se istragom utvrditi pravo stanje.

"Ne znam detalje, ali nadam se da će ovom istragom biti utvrđeno šta je tačno posredi. Ako su se prikrivali dokazi, to će se pokazati", rekao je Ivanović.

Nebojša Čović je bio predsednik Koordinacionog centra do maja 2004. godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čovića ispituju zbog pljačke 6 miliona evra

Izvor: S media, 19.Dec.2011

Nebojša Čović, nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije, obuhvaćen je opsežnom istragom koja se bavi proneverom oko 459 miliona dinara državnog novca u poslu koji je išao preko Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, čiji je on predsednik bio do maja 2004. ..Ovim novcem trebalo je pre sedam...

Nastavak na S media...

Press: Čović pod istragom zbog pronevere novca za Kosmet

Izvor: Vesti-online.com, 19.Dec.2011

Nebojša Čović, nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, obuhvaćen je istragom o proneveri oko 459 miliona dinara državnog novca u poslu u kome je preko tog centra pre sedam godina trebalo da budu izgrađeni stanovi za Srbe u Kosovskoj Mitrovici, ali su do danas urađeni...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.