Čović očekuje smanjivanje tenzija, ne vidi rešenje u Briselu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2022, 10:11

Čović očekuje smanjivanje tenzija, ne vidi rešenje u Briselu

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović rekao je danas da ne vidi rešenje u dijalogu o Kosovu i Metohiji u Briselu.

On je istakao da se stalno isto priča, a sporazumi ne sprovode, ali očekuje da se napravi pomeranje i smanjivanje tenzija koje su izazvane provokativnom akcijom Aljbina Kurtija.

"Stalno se isto priča, potpisuju se sporazumi koji se ne sprovode, oni prave sporazume koje ne sprovode da bi kupovali vreme", kaže Čović za RTS. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Svaki drugi dan imate incident, za koji kažu da nije etnički motivisan - svi su usmereni ka dodatnom etničkom čišćenju srpske nacionalne zajednice sa prostora KiM, napominje Čović.

"Jedno je sever KiM, drugo su enklave. Hajde da vidimo kako Srbi žive u enklavama, koliko je Srba otišlo iz enkalava. Kada pogledate britanske i američke nevladine organizacije i njihove godišnje izveštaje", to su organizacije za vladavinu zakona, izveštaji su puni velikog napretka na Kosovu i Metohiji", ukazuje Čović.

Kada se pogleda šta radi Kvinta, kako je naveo, njihovi ambasadori, kažu - shvatite šta je realno stanje na Kosovu i Metohiji.

U kom to dokumentu piše, gde piše da Srbiji treba oduzeti deo teritorije, upitao je Čović.

"Realnost je i to da SAD više ne mogu da se ponašaju kao posle 1990. godine. Sada ne mogu da rade sve, koja je to spoljna politika zemlje u kojoj imate enormne podele, gde se sprema hapšenje bivšeg predsednika, pomalo žure da završe nečasne poslove koje su započeli na prostoru Zapadnog Balkana, tačnije na prostoru Srbije", ističe Čović.

"Čujemo njihove zvaničnike - uzajamno priznanje. Na svaku izgovorenu reč uzajamno priznanje mora da ide diplomatska nota i demarš. Čujemo pojedine ambasadore da izaberemo ovu ili onu stranu, da Srbija izabere ovaj ili onaj put, to su upozorenja pred igru ili pred odluku da možda ne postanete persona non grata", rekao je Čović.

Čuje se i relativizaciju priče oko ZSO, kaže on i dodaje da američki ambasador Kristofer Hil kaže da u Evropi postoji model ZSO.

"Ovo je okupirana teritorija. Ono što je potpisano u Briselskom sporazumu treba da bude primenjeno. To ne znači uzajamno priznanje, kompromisno rešenje ne predstavlja uzajamno priznanje", kaže Čović.

"Juče i prekjuče su zvaničnici američke ambasade iz bezbednosnih struktura u Prištini obrađivali sever Kosova i Metohije, razgovarali sa kosovskom policijom", dodao je Čović.

Čović je ukazao da kada izgubite poverenje u nekoga, čemu sporazumi, "poverenje gubite kada vas neko neprekidno obmanjuje, srpska nacionalna zajednica curi, vrši se etničko čišćenje".

Čović kaže da je ceo pristup sa rečenicom "Molimo obe strane da se uzdrže" i dodaje da bi trebalo da se definiše koja to strana provocira.

"Očekujem da se napravi pomeranje i smanjivanje tenzija koje su izazvane provokativnom akcijom Kurtija, vezanom za registarske tablice", rekao je Čović.

"Jeste to potpisano 2011. godine, jeste to greška, to je izvor tenzija, taj ceo njegov pristup u smislu reciprociteta. Takođe smatraju da su država, oni su cirkus varijanta, ono što govori je pokušaj da se nama otme 17 odsto teritorije kako bi se napravila kompaktna velika Albanija", naveo je Čović.
Pogledaj vesti o: Nebojša Čović,   Incident,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.