Čović: Priština provocira kad god treba da sprovede sporazum

Izvor: RTS, 24.Nov.2018, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Priština provocira kad god treba da sprovede sporazum

Nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović kaže za RTS da kosovske vlasti od početka dvehiljaditih idu iz provokacije u provokaciju kada god treba da sprovedu neki sporazum. Priština upadom na sever želi da skrene pažnju sa uvođenja taksi, smatra Čović. Očekuje da će kosovske vlasti pokušati da takse stave u kontekst trgovine da bi im EU ukinula vize. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Jučerašnjim upadom na sever Priština želi da skrene pažnju sa brutalnog i necivilizacijskog uvođenja taksi, i da pokaže da bezbednosno i ekonomski pokriva celu teritoriju Kosova i Metohije, rekao je Nebojša Čović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prošlo je mnogo vremena od ubistva Olivera Ivanovića i u tom slučaju vreme ne ide u prilog otkrivanju počinioca i nalogodavaca, kaže Čović i dodaje da je žalosno da se to stavlja u političku konotaciju.
Smatra da je Priština formalno-pravno pokrivena u akciji hapšenja i da to liči na slučajeve kada federalne snage u SAD hapse pripadnike policije. To se, objašnjava, radi tajno i ne analizira se da li je bilo prekomerne upotrebe sile.
Kosovske vlasti od početka dvehiljaditih idu iz provokacije u provokaciju kada god treba da sprovedu neki sporazum, podseća Čović.
Ocenjujući reakciju Kfora, kaže da je da ta misija nije dala objektivnu informaciju i da je očigledno da nema namenu na zaštiti Srbe, već da spreči eskalaciju.
"Unutrašnja politička igra, političari nisu ispunili obećanja"
Naglašava da su poslednjih godina očekivanja Albanaca nerealno podignuta u smislu priznanja samoproglašene nezavisnosti, tako da dešavanja na Kosovu imaju i elemente unutrašnje političke igre.
Podseća da su predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji i premijer Ramuš Haradinaj u pregovorima blokirali predsednika Hašima Tačija, koji, kako primećuje, ovih dana nije davao izjave.
Oni nisu sigurni ni jedni u druge povodom formiranja Suda za zločine OVK, kaže Čović i napominje da Tači važi za umerenog političara i da "dobro stoji" u međunarodnoj zajednici.
Problem vizne liberalizacije za Prištinu
Priština ide iz neuspeha u neuspeh, navodi on i ističe problem vizne liberalizacije za Kosovo.
"Njihova nezavisnost pada kao slobodni pad. Setite se Uneska, Interpola i svih ostalih akcija. Ovo sve što su uradili i takse će probati da stave u funkciju trgovine da im se obezbedi vizna liberalizacija. Nekakva vrsta resetovanja sada novog stanja u smislu novog nastavka dijaloga, nedopustiva je. Srpska strana mora da ima inicijativu da se sprovede u potpunosti Briselski sporazum", kaže Čović.
Čović naglašava da su političari dali obećanja narodu, a nisu uspeli da ih sprovedu.
Ocenjuje da takozvano nezavisno Kosovo nije više prvi projekat i prioritet SAD, iako su sa ostaci prethodne administracije snažni.
Ukazuje da su ojačale Rusija i Kina, a SAD više ne mogu da primoravaju male zemlje da priznaju ono što se ne priznaje.
"Ne očekujem posebnu reakciju međunarodne zajednice"
Smatra ova kriza neće biti kratkotrajna već dugotrajna, i ne očekuje neku posebnu rekaciju iz međunarodne zajednice.
Kaže da je lepo što je Federika Mogerini osudila uvođenje taksi, ali postavlja pitanje "šta dalje".
Prekršeni su SSP i Cefta sporazum, navodi Čović i pita da li će sada druge članice Cefte pokušati da se ubace na tržište gde nema Srbije.
Ne treba očekivati da će se stvari rešiti preko noći, zaključuje nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Čović: Priština provocira kad god treba da sprovede sporazum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2018

Nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izjavio je danas da kosovske vlasti od početka dvehiljaditih idu iz provokacije u provokaciju kad god treba da sprovedu neki sporazum..."Jučerašnjim upadom na sever (Kosova), Priština želi da skrene pažnju sa brutalnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.