Zločin ili sprečavanje zločina?

Izvor: B92, 24.Mar.2015, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zločin ili sprečavanje zločina?

Kako Srbija posle 16 godina gleda na NATO bombardovanje, pitanje je na koje su oprečne odgovore u Temi dana na TV B92 dali Sonja Biserko i Slobodan Antonić.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava smatra da je intervencija NATO-a u SRJ 1999. godine imala za cilj da spreči zločin, dok sociolog Slobodan Antonić tvdi da je sam čin bombardovanja bio zločin.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Moje mišljenje je da je to bilo sprečavanje zločina i to treba da se prihvati. Bilo je nekoliko haških presuda koje to dokazuju. U ovom momentu je za Srbiju od ključne važnosti prevazilaženje prošlosti, sprovođenje sporazuma iz Brisela i približavanja Evropskoj uniji", rekla je Biserko.

"To je bio zločin. Devetnaest zemalja napalo je jednu zemlju i to je bio najneravnopravniji napad u istoriji. Razlog je nađen tek kasnije, zločini koji su navodno počinjeni su traženi naknadno. Sve je to pokazano u Hagu", naveo je Antonić.

Predsednica Helsinškog odbora smatra smatra da je Milošević najodgovorniji za intervenciju NATO-a kao i centralistički ustrojena država.

"I danas je to problem. Kosovo je autonomna pokrajina Srbije, a Srbija nije prisutna tamo i to je jedna šizofrena situacija".

Antonić smatra da je Srbija izvukla neke pouke posle bombardovanja i da se izvinila za svoje greške, ali da nijedno izvinjenje nije dobila.

"Srbija se izvinjavala i za ono što je učinila i za ono što nije učinila, a mi nismo dobili nijedno izvinjenje. Trebalo da se izvini glavna zemlja koja je organizovala to bombardovanje i sve članice. Jedan cvet da su položili na grob Milice Rakić ili bilo koga, da su rekli: Načinili smo neke greške i izvinjavamo se."

Biserko je rekla da su izvinjenja politička deklaracija i da ona treba da se pretvore u realnost pema susedima Srbije i dodala je da je Haški tribunal baza podataka na osnovu kojih će nacionalni sudovi da se bave zločinima.

"Niko u Srbiji ne veruje da je Haški sud pravi sud i da tamo postoji pravda. On je prokockao svoju šansu. Sudovi su imali zadatak da dokažu da su Srbi krivi što su bombardovani," nadovezao se Antonić.

Pročitaje još:

Na pitanje na koji način bi udžbenici istorije trebalo da tretiraju bombardovanje, Biserko je rekla:

"Istoričari će reći poslednju reč i nadam se da će biti objektivni. Udžbenici o dešavanjima posle devedesetih imaju veoma ideološka objašnjenja".

Antonić smatra da istoričari treba da kažu "samo ono što je bilo: ko nas je napao, koliko je ubijeno i kako se završilo".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.