Živmo istorijske trenutke

Izvor: B92, 05.Feb.2019, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Živmo istorijske trenutke"

Stalni ambasadori 29 zemalja NATO u Briselu sutra će potpisati protokol za pristupanje Makedonije toj alijansi.

Potpisivanje pristupnog protokolau NATO sutra u Briselu

"Živmo istorijske trenutke", rekao je makedonski premijer Zoran Zaev povodom potpisivanja tog dokumenta, kojim počinje poslednja faza ulaska Makedonije u NATO.

Potpisivanju Protokola u sedištu Alijanse prisustvovaće ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, koji će nakon toga održati zajedničku konferenciju za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Da bi se ubrzala integracija Makedonije u NATO odlučeno je da Pristupni protokol potpišu stalni ambasadori zemalja članica pri toj alijansi u Briselu, umesto kako je do sada bilo pravilo ministri spoljnih poslova.

Posle potipisivanja Pristupnog protokola, Makedonija će učestvovati na sastancima NATO bez prava glasa, a pununopravna članica postaće kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratifukuju protokol.

Prespanskim dogovorom je predviđeno da to prvo uradi Grčka, što je najavljeno za 8. februar.

Sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol, Makedonija će formalno promeniti ime u Severna Makedonija.

Uobičajeno ja da proces za pridstupanje u NATO traje oko 18 meseci, ali prema poslednjim najavama iz sedišta te alijanse, koje su preneli makedonski mediji, Severna Makedonija može da očekuje punopravno članstvo u junu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.