Žino: Neutralnost Srbije nije prepreka za dobru saradnju

Izvor: RTS, 08.Mar.2019, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žino: Neutralnost Srbije nije prepreka za dobru saradnju

Zamenik komandanta Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, general-pukovnik Kristijan Žino kaže da Alijansa poštuje vojnu neutralnost Srbije i da ona nije prepreka za dobru saradnju.
Kristijan Žino je istakao da je u slučaju Srbije situacija veoma jasna i da Beograd nije zainteresovan da se pridruži NATO-u, dodavši da Alijansa to poštuje.

"Srbija želi da zadrži vojnu neutralnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što Alijansa takođe poštuje. Ali to nas ne sprečava da razvijamo partnerstvo na mnogo nivoa, kao što su program Partnerstvo za mir i IPAP", naveo je Žino u intervjuu za Juropijan Vestern Balkans tokom posete Beogradu
Imamo delotvornu saradnju između NATO-a i Srbije i veoma smo zadovoljni time", dodao je Žino.
Ocenio je da je region Zapadnog Balkana trenutno mnogo bezbedniji nego ranije ali da se došlo do tačke gde je neophodan oprez kada je agresivnost, bilo reči bilo dela, koja bi mogla da podigne tenziju i "vrati nas u situacije koje želimo da izbegnemo".
Smatra i da je ulazak Crne Gore u NATO i početak procesa učlanjenja Severne Makedonije dobra vest.
"U potpunosti poštujemo činjenicu da neke države odlučuju da se ne pridruže NATO-u i to nas ne sprečava da sa njima blisko sarađujemo. Daću vam samo neke primere: Austrija, Švajcarska, Švedska, Finska", naveo je Žino.
Za NATO je važno da saradnja koja je uspostavljena sa Srbijom i dalje napreduje.
"Države regiona treba da donose odluke bez spoljnog pritiska"
Što se tiče Rusije, tvrdi Žino, ona pokušava da ostvari uticaj u regionu.
"Mi pratimo šta se dešava, ali i ona prati nas. Mi želimo da države budu sposobne da samostalno donose političke odluke bez pritisaka sa strane", rekao je Žino.
Upitan da li je moguće pričati o potpunoj bezbednosti i stabilnosti regiona bez punopravnog članstva država Zapadnog Balkana u NATO, Žino ponavlja da svaka država odlučuje da li želi člansto u NATO ili ne.
"Situacija je u ovom momentu stabilna, imamo dobar odnos sa državama koje nisu članice NATO-a i zadovoljni smo trenutnom situacijom", napomenuo je Žino.
Zamenik komandanta Komande združenih snaga NATO-a u Napulju smatra da bi pristupanje EU i Alijansi bilo korisno za zemlje regiona, ali ponavlja da je to suverena odluka koju donose suverene države, i da će ta organizacija poštovati njihovu odluku.
Žino je ocenio da je saradnja između Srbije i NATO zaista dobra.
"Pomaže nam da proširimo politički dijalog između NATO-a i Srbije, a tu je i praktični deo saradnje, imamo programe u vojnom, naučnom i tehnološkom domenu, i sve to ima obostranu korist i za NATO i za Srbiju. Dakle, napreduje dobro", zaključio je Žino.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.