Zelenski pretio, Stoltenberg obećao: Bićete primljeni u NATO

Izvor: B92, 09.Jul.2023, 11:51

Zelenski pretio, Stoltenberg obećao: Bićete primljeni u NATO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prisustvovaće samitu NATO-a u Viljnusu sledeće nedelje, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da očekuje da će lideri NATO-a potvrditi buduće članstvo Ukrajine na samitu 11-12. jula, što je bila neka vrsta stimulansa nakon frustracije Kijeva zbog oklevanja nekih članica. Zelenski je zapretio da će odbiti njegov poziv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukoliko Ukrajina ne dobije konkretnu potvrdu o svom pristupanju.

Trenutno je ukrajinski lider na turneji po srednjoj Evropi, gde je dobio podršku Praga za članstvo u NATO. Njegova sledeća stanica je Slovačka, gde će razgovarati o samitu sa Bratislavom, kao io odbrani i energetskoj podršci.

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda rekao je da će Ukrajina dobiti "prilično" od samita. Vilnius je glasno podržavao članstvo Ukrajine u NATO-u.

"Imam osećaj da ćemo se, ipak, složiti oko onih formulacija koje neće razočarati Ukrajince i reći će više od onoga što smo navikli da govorimo", rekao je predsednik Nauseda u intervjuu za BNS, litvanski dnevnik.

Stoltenberg je takođe rekao da će sastanak u Litvaniji uspostaviti Savet NATO-Ukrajina koji će imati za cilj da približi članstvo i ojača političko partnerstvo Ukrajine sa Alijansom i ponudi mnogo dublju saradnju za "donošenje zajedničkih odluka".

Međutim, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba uzvratio je prošlog meseca na predlog, rekavši: "Uspostaviti Savet Ukrajine i NATO-a u Viljnusu bez preduzimanja odlučnog koraka ka članstvu je kao obezbediti tenk bez topa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.