Zelenski: Kažu nam da će sreda biti dan napada; Bela kuća:Ruska invazija mogla bi da počne bilo kada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2022, 17:35

Zelenski: Kažu nam da će sreda biti dan napada; Bela kuća:Ruska invazija mogla bi da počne bilo kada

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je čuo da bi sreda mogla biti dan ruskog napada, navodeći da će zbog toga taj dan proglasiti danom ukrajinskog nacionalnog jedinstva.

"Kažu nam da će 16. februar biti dan napada. Učinićemo to danom jedinstva", rekao je Zelenski u obraćanju naciji.

Zelenski nije rekao ko je sugerisao da će datum napada biti 16. februar, preneo je Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Međutim, nekoliko američkih novinskih organizacija izvestilo je prošle nedelje da Vašington veruje da je to datum kada će ruske snage biti spremne ako Putin izda naredenje za invaziju.

''Pokušavaju da nas uplaše ponovnim određivanjem datuma za početak vojne akcije. Potpisana je naredba da se tog dana istaknu državne zastave i nose žuto-plavi transparenti", dodao je on.

Rusija je danas sugerisala da je spremna da nastavi da razgovara sa Zapadom kako bi pokušala da ublaži bezbednosnu krizu, dok su SAD saopštile da Moskva svakog dana povećava svoje vojne kapacitete za potencijalni napad na Ukrajinu.

Rusija ima više od 100.000 vojnika nagomilanih blizu granice sa Ukrajinom.

Ona negira optužbe Zapada da planira invaziju, ali navodi da bi mogla da preduzme neprecizirane "vojno-tehničke" akcije ukoliko se ne ispuni niz zahteva, uključujući zabranu da se Kijev ikada pridruži NATO alijansi.

Bela kuća: Ruska invazija mogla bi da počne bilo kada

Ruska invazija na Ukrajinu ''mogla bi da počne u bilo kom trenutku, uključujući i ove nedelje'', saopštila je danas Bela kuća i ponovila da put diplomatiji ostaje otvoren za rešavanje sukoba.

Zamenica sekretara za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je novinarima da SAD nemaju iluzija u vezi sa situacijom na terenu sa desetinama hiljada ruskih vojnika nagomilanih duž granice sa Ukrajinom, preneo je Rojters.

Bajden i Džonson podržali suverenitet Ukrajine

Američki predsednik Džozef Bajden i britanski premijer Boris Džonson danas su razmotrili diplomatske napore oko Ukrajine i potvrdili svoju podršku njenom suverenitetu, saopštila je Bela kuća.

Bajden i Džonson su tokom razgovora, takođe, razmotrili napore za jačanje odbrambenog pristupa na istočnom krilu NATO i spremnost svojih saveznika i partnera da nametnu teške posledice Rusiji ukoliko ona izabere dalju vojnu eskalaciju, navodi se u saopštenju Bele kuće, preneo je Rojters.

Iz Džonsonovog kabineta prethodno je saopšteno da su se dvojica lidera složila da postoji šansa za diplomatiju i šansa za Rusiju da odstupi i spreči katastrofu u Ukrajini.

"Složili su se da ostaje mogućnost za diplomatiju i da Rusija povuče pretnje Ukrajini", rekao je portparol Dauning strita posle njihovog razgovora.

"Lideri su naglasili da bi svaki dalji upad u Ukrajinu rezultirao dugotrajnom krizom za Rusiju, sa dalekosežnom štetom i za Rusiju i za svet", dodao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zelenski: Ukrajina nastavlja ka svom cilju, članstvu u NATO

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Feb.2022

KIJEV - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da će njegova zemlja nastaviti da stremi svom cilju, članstvu u NATO savezu, uprkos negodovanju Rusije i skepticizmu nekih zapadnih zemalja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.