Zbog nereda privedeno 30 osoba

Izvor: B92, Beta, Fonet, 25.Mar.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog nereda privedeno 30 osoba

Beograd -- U sukobima policije i grupe od oko 150 mladića u centru Beograda povređeni su dva policajca i sedmoro građana, rečeno je u MUP-u. Privedeno je 30 osoba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je policija zbog incidenata koji su nastali posle obeležavanja desetogodišnjice NATO bombardovanja na Trgu Republike, privela 30 lica, od kojih 15 punoletnih i 15 maloletnih, i za šest odredila zadržavanje do 48 časova.

Povređeni su dva policajca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i 7 građana, i oštećeno je pet službenih vozila.Učesnici su fizički napali ekipe Studija B i RTS-a i pripadnike Žandarmerije i policije koji su obezbeđivali objekat Patrijaršije, gađajući ih kamenicama, kaže se u saopštenju.

Obeležavanje desetogodišnjice početka NATO bombardovanja, huligani i pripadnici desničarskih organizacija 1389, Obraz, Udruženja naši i ostalih, su kao po pravilu, još jednom iskoristili za pravljenje izgreda i sukobe sa policijom.

Oštećeni su i restorani "Mekdonalds" na Zelenom vencu i u Požeškoj ulici, kao i dve prodavnice u Brankovoj ulici.

Ponovo su napadnuti novinari, ali i oštećena dva "Mekdonalds” restorana u Beogradu. Pored klicanja haškim optuženicima Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Vojislavu Šešelju, uobičajeni su postali i nacistički pozdravi, ali i pozivanje na oružje.

Epilog sinoćnjeg protesta je podnošenje 20 krivičnih i šest prekršajnih prijava zbog nasilničkog ponašanja.

Prema saopštenju MUP-a šest osoba je na 48 sati zadržano u pritvoru.

Ministar policije Ivica Dačić smatra da su sinoćnji događaji u centru Beograda jedan od bezbednosnih izazova sa kojima se Srbija suočava.

"I zato sam više puta pozivao javnost, državne organe, građane i nevladine organizacije da zajednički radimo u borbi protiv kriminala, da se ispravljaju svi problemi koji postoje u radu policije i da se ne dovode u pitanje opravdanost postojanja policije", rekao je on.

"To ste videli i sinoć prilikom nereda na ulicama Beograda. Dovešćemo do situacije da policija neće ni reagovati zato što ne zna dokle su granice njenog reagovanja, a da pritom ne naiđe na osudu javnosti”, kazao je Dačić.

Uobičajen kolorit ovakvih protesta su i napadi na novinare.

Posle letošnjih nasrtaja na snimatelje B92 Boška Brankovića i Foneta Zorana Jovanovića na mitinzima podrške Radovanu Karadžiću, sinoć su napadnute novinarske ekipe Studija B i RTS-a.

Direktor Televizije Studio B Aleksandar Timofejev kaže da je nasrtanje na novinare koji rade svoj posao nedopustivo.

"Juče se ponovo dogodilo ono što se događa gotovo stalno kada su u pitanju protesti mladih pripadnika radikalne desnice. Ponovo je napadnuta reč, ponovo su napadnuti ljudi koji samo rade svoj posao u želji da informišu o onome što se događa na ulicama Beograda", naveo je Timofejev.

Više puta sam razmišljao da prosto ne izveštavamo sa takvih skupova, ali opet, ko ima pravo da gledaocima uskrati informaciju o tome šta se događa na ulicama”, rekao je on.

Prema oceni kriminologa Zlatka Nikolića, već se previše puta dogodilo da takvi skupovi izmiču kontroli, posle čega nužno na red dolaze izgredi i sukobi sa policijom. On kaže da to prilično utiče na bezbednost Beograđana.

"Koju god da uzmete organizaciju, stranku koja organizuje javni skup imaćete tih 150-200 huligana koji će sa kapuljačama nešto napraviti", rekao je Nikolić.

"Bezbenost građana je samim tim što to protutnji pored njih, a može i da ih zahvati u prolazu je razumljivo ugrožena. Ono što ja mogu da procenim, jeste da trenutno ne vidim kraj tome zbog svega što se dešava na socijalnom planu”, kazao je on.

Podsetimo, na protestu povodom proglašenja nezavisnosti Kosova, u februaru prošle godine, ali i na mitinzima podrške Radovanu Karadžiću, sukobi su posebno eskalirali u centru grada kada je, između ostalog, dolazilo i do paljenja ambasada pojedinih zemalja.

Nakon protesta, prema rečima direktora Urgentnog centra Vladimira Đukića, u tu ustanovu primljeno je sedam osoba sa neurohirurškim povredama. Među povređenima su dva pripadnika policije, rekao je Đukić.

Podsetimo, na Trgu Republike sinoć je održan miting povodom 10-godišnjice početka NATO bombardovanja, na kom je protestovalo nekoliko stotina uglavnom mlađih ljudi.

Patriotski skup prerastao je u sukobe sa policijom i, po pravilu, lomljenje Beograda. Neposredno nakon završetka protesta, grupe mladića sukobille su se sa policijom na više lokacija u gradu.

Najveći sukob policije i huligana bio je na Zelenom vencu, gde je razbijen i restoran brze hrane "Mekdonalds”. Materijalna šteta je napravljena i na restoranu iz tog lanca u Požeškoj ulici u naselju Banovo Brdo.

NUNS osudio napade na novinare

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je napade na izveštače Studija B i RTS-a tokom sinoćnjeg protesta i pozvalo nadležne organe da što pre identifikuju napadače i protiv njih pokrenu zakonom predviđene postupke. Odgovornost za posledice divljanja i fizičkih napada na novinare, policajce i građane, pored počinilaca, treba da snose i organizatori demonstracija, dodaje se u saopštenju.

Ekipe Hitne pomoći ukazivale su pomoć i na ulicama. Jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija blokirale su više ulica.

U jednom od incidenata napadnuta je i ekipa Televizije Studio B, na pešačkom prelazu kod Narodnog pozorišta.

Asistent i snimatelj, koji nisu želeli da daju izjave za medije, zadobili su lakše povrede, a uništeni su i delovi opreme ekipe.

"U trenutku kada smo odlučili da se povučemo sa skupa, krenuli smo ka Narodnom pozorištu, gde je trebalo da nas čeka vozač. Na pešačkom prelazu kod Narodnog pozorišta, prišla su trojica mladića od kojih je taj jedan bio sa kapuljačom”, kaže novinar Studija B Igor Košut, koji se nalazio u ekipi koja je napadnuta.

"Prišao je, konkretno, našem asistentu i pitao ga sa koje je televizije, on mu je onako dobronamerno rekao da je u pitanju Studio B, nakon čega su usledile psovke, optužbe – vi ste svi izdajice i slično. A onda je u istom trenutku krenuo na njega, šutnuo ga, udario ga nekoliko puta u predelu stomaka”, navodi Košut.

"Pritrčala su još četvorica. U tom trenutku je i snimatelj dobio nekoliko udaraca, onako više u prolazu. Asistent je bacio stativ kamere koji je nosio. I nakon toga su oni, pošto je asistent pretrčao prekoputa Narodnog pozorišta, krenuli da se iživljavaju na tom stativu", kaže on.

Na početku mitinga čule su se srpska i ruska himna, govornici i okupljeni negodovali su zbog evropskog opredeljenja Vlade Srbije, ističući da je za budućnost Srbije dovoljna podrška Rusije.

Prisutni su nosili zastave pokreta "1389”, Obraza, Udruženja "Naši”, Ravnogorskog pokreta, Srpske radikalne stranke i plakate sa slikama bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića.

Okupljeni su uzvikivali i "Dajte nam oružje" i palili navijačke baklje. Miting je održan u organizaciji Narodnog pokreta Srbije, Udruženja "Sloboda”, Branioca otadžbine, Udruženja "Naši”, Srpskog sabora "Dveri” i drugih organizacija.

Sa svoje strane, organizacija "Dveri" demantovala je da je organizator jučerašnjeg skupa. "Puna istina jeste da su 'Dveri' podržale skup na Trgu Republike, a ne da su organizatori", stoji u saopštenju te organizacije.

ANEM: Zastrašivanje medija

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija osudila je danas napad na ekipu beogradske televizije Studio B i snimatelja RTS-a koji su pratili protest desničarskih organizacija povodom desetogodišnjice NATO bombardovanja.

U saopštenju se navodi da su ekipu Studija B vređali i fizički napali mladići posle odgovora na pitanje jednog od njih kojoj televiziji pripadaju i dodaje da su u pokušaju da otmu opremu, napadači polomili i delove televizijske opreme.

Izražavajući solidarnost sa kolegama, ANEM je ukazao da se skupovi ekstremnih desničarskih organizacija pretvaraju u sistematske akcije zastrašivanja i ućutkivanja medija radi kreiranja atmosfere straha, u kojoj bi mediji bili onemogućeni da informišu javnost o pitanjima od javnog interesa.

ANEM je pozvao nadležne da svaki slučaj napada na novinare i njihove ekipe istraže, da o rezultatima istrage obaveste javnost, a pred lice pravde izvedu ne samo neposredne izvršioce, već i organizatore i podstrekače sistematskog zastrašivanja medija i gušenja slobode izražavanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U demonstracijama u Beogradu povređeno pet osoba

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Mar.2009

Grupa mladića sukobila se sa policijom nešto posle 21 čas u centru Beograda, na Zelenom vencu. U sukobima u centru grada povređeno je pet osoba, a oštećeno je i šest policijskih vozila, javio je B92. Policija je privela 24 osobe ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Incidenti u centru Beograda

Izvor: RTV Pink, 25.Mar.2009

Povređeno sedam, privedeno 28 osoba. . . U sukobima policije i grupe od oko 150 mladića u centru Beograda povređena su dva policajca i petoro građana. Privedeno je 28 0s0ba, saopštio je MUP. Demolirani restorani Mekdonaldsa na Zelenom vencu i Banovom Brdu.

Nastavak na RTV Pink...

Sedam povređenih tokom protesta u Beogradu

Izvor: RTS, 25.Mar.2009

Incidenti u protestima desničarskih organizacija povodom godišnjice NATO bombardovanja. Privedeno 30 osoba, a povređena dva policajca, saopšteno iz MUP-a. Napadnute ekipe RTS-a i Studija B. Sedam povređenih. ..Povodom godišnjice NATO bombardovanja, u Beogradu je juče održan miting u organizaciji...

Nastavak na RTS...

‘Mek’ ponovo nastradao!

Izvor: Press, 25.Mar.2009

Na mitingu povodom 10-godišnjice NATO bombardovanja SRJ sinoć u sukobima policije i grupe od 150 mladića povređeni tri policajca i dva građanina. .Za vreme mitinga povodom 10-godišnjice NATO bombardovanja SRJ sinoć su u centru Beograda u sukobima policije i grupe od oko 150 mladića povređeni...

Nastavak na Press...

Prijave protiv ekstremista

Izvor: Danas, 26.Mar.2009, 00:43

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je policija zbog incidenata koji su nastali posle obeležavanja desetogodišnjice NATO bombardovanja, u organizaciji Pokreta 1389 i Narodnog pokreta Srbije, preksinoćna Trgu Republike, privela 30 lica, od kojih 15 punoletnih i 15 maloletnih, i za šest...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.