Izvor: Vostok.rs, 18.Apr.2016, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad svim sredstvima pokušava da destabiliše Srbiju i njene susede

„Prsti“ Zapada vidljivi su u svim glavnim događanjima u ovom regionu u proteklih četvrt veka, a glavni cilj aktera poput Sjedinjenih Američkih Država, NATO pakta i Evropske unije jeste destabilizacija država koje su nastale nakon sloma SFRJ, uključujući Srbiju, saglasili su se učesnici međunarodne naučne konferencije Rezultati „Zapadne demokratizacije“ na postjugoslovenskom prostoru 1990-2016. Kao alternativu destruktivnim konceptima koje Zapad pod plaštom demokratije pokušava da nametne „postjugoslovenskom prostoru“ govornici su naveli saradnju sa Rusijom i Kinom, koje se zalažu za multipolarnost na svetskoj sceni.  Ova naučna konferencija održala se u organizaciji Fonda strateške kulture iz Rusije i Poslednje linije odbrane iz Srbije u beogradskom hotelu „Park“.

Anja Filimonova, glavni i odgovorni urednik Fonda strateške kulture na srpskom jeziku, istakla je u uvodnoj reči da je Zapad na „postjugoslovenski prostor“ stigao pod izgovorom humanitarne intervencije i demokratskih promena, ali da se to u praksi nije dogodilo.

Aleksandar Pavić iz Fonda strateške kulture ukazao je govoreći o „Antidemokratskom“ uvozu „demokratije“ da je došlo vreme za svođenje računa, budući da je dosta vremena prošlo od 1990-ih i da se nameće pitanje ko je bio odgovoran a ko neodgovoran kada je reč o zbivanjima u regionu. U tom kontekstu, ocenio je da je politički Zapad „glavni i odgovorni urednik“ svih dešavanja na ovom prostoru, te da se istorija od 1990-ih vratila na velika vrata, u svim svojim oblicima.

Uprkos očekivanjima nije nastupilo „zlatno doba“ demokratije koje bi podrazumevalo slobodno tržište, slobodne medije, što je proklamovao Zapad koristeći sva sredstva, uključujući holivudske filmove, već je Zapad došao do kontrole nad tuđim resursima, baš kao što je činio i čini i u drugim delovima sveta… Zapad je 1990-ih izvezao matricu tobožnje demokratizacije i sve što se događalo u to vreme na ovom prostoru bilo je pod dirigentskom palicom Zapada… Između ostalog, Srbi u Bosni i Hercegovini su 1992. bili spremni da prihvate nezavisnu BiH, ali Sjedinjene Američke Države su osujetile Kutijerov plan, dok su Vatikan i Nemačka huškali Hrvatsku i Sloveniju da se otcepe. Takođe, NATO bombardovanje SRJ 1999. sproveo je Zapad i tada su prekršene sve međunarodne norme, a akteri 5. oktobra 2000. bili su instrumentalizovani od strane Zapada… Mnogi iz tadašnje opozicije su verovali da samo treba da dođe zapadna demokratija pa će se svi problemi rešiti sami od sebe, uključujući pitanje Kosova i Metohije, ali realnost je bila drugačija. Naime, Zapad je posle 5. oktobra 2000. pojačao pritiske na Srbiju, što je podrazumevalo i zahtev da KiM postane nezavisno i sprovedena je pljačkaška privatizacija. U celoj toj situaciji možemo da vidimo „zapadne recepte“ i „zapadne prste“. Kao rezultat svega, narodi koji su živeli u SFRJ sada žive mnogo gore, taj prostor je destabilizovan i destabilizacija traje i dalje, što se vidi na primerima umešanosti Zapada u aktuelna dešavanja u Makedoniji, pritiscima na Republiku Srpsku i guranju Crne Gore u NATO, kazao je Pavić.

Branko Pavlović, pravnik i političar, ocenio je u svom obraćanju da je celokupni takozvani „demokratski proces“ potpuno ispražnjen od sadržine, što podrazumeva da se ništa ne raspravlja u nadležnim institucijama i da se struka ni za šta ne pita.

Zapadni model znači da postoji samo korporacijski interes, dok je celokupan politički život izmešten i takav model izvezen je i u druge države. Ali, dobro je što se sve više mladih u SAD i drugim delovima sveta tome protivi i shvata da se ne sme odbaciti sloboda, koja podrazumeva i iznošenje i sučeljavanje stavova… Slovenci su, recimo, do 2004. godine ostvarivali izvanredne rezultate u mnogim domenima, ali su „razbucani“ tako što su im ljudi sa Zapada „počistili“ kadrove i doveli svoje ljude, što je dovelo do toga da Slovenija do 2010.  postane prezadužena… Takođe, u Srbiji je Zoran Đinđić kada je bio premijer izvršio državni udar štiteći korporacijske interese Zapada tako što je izbacio poslanike DSS-a iz Skupštine Srbije… Dakle, građanima Srbije se neprekidno od političara servira priča kako „može drugačije“, a onda svi učine isto. I sada na listi SNS-a imamo ljude koji poručuju da su izričito protiv EU, a udružili su se s Vučićem koji kaže da je EU „naša svetla budućnosti“.Stoga, pod floskulom demokratizacije plasiraju nam se najobičniji koorporacijski interesi, što pokazuje i primer kompanije IKEA koja dobija zemljište džabe… Prirodno je da će se i Srbiji ponovo javiti bunt protiv zapadnog modela demokratizacije, ali za početak treba da postoji svest da je potrebno povući poteze kako bi se oslobodili štetnih uticaja, poručio je Pavlović.

Andrej Koribko, geopolitičar rođen u Sjedinjenim Državama koji trenutno stiče najviše obrazovanje u Rusiji, konstatovao je da se Srbija nalazi na istorijskom raskršću između Istoka i Zapada, napominjući da Zapad, uključujući EU, nikada neće prihvatiti da je Srbija slovenska država koja ima bliske veze sa Rusijom.

Za razliku od jugoslovenskog perioda Srbija sada ne može da bude neutralna i da balansira u spoljnoj politici. Zapad koristi metode zastrašivanja u odnosu prema Srbiji, baš kao što je činio i prema Ukrajini, što podrazumeva i kontrolisanje takozvanih „nevladinih organizacije“ koje „vršljaju“ po Srbiji, kao i kontrolu većine medija, pa je prosečnom Srbinu teško da shvati šta Zapad čini. U ovom trenutku Srbija je podređenija NATO paktu nego što je to bila Jugoslavija Hilterovoj Nemačkoj u predvečerje Drugog svetskog rata.. Sporazum potpisan sa NATO-om znači kapitulaciju Srbije i niko ne bi mogao ni da pretpostavi da će Srbija tako kapitulirati… Srbija je na ivici pada u „zagrljaj“ Zapada i da postane nova Hrvatska, prezadužena i kolonizovana… Zapad više ne okleva, rešen je da uništi Srbiju, ali Rusija i Kina, koje se zalažu za multipolarni svet, pružaju ruke Srbiji, tako da Srbija ima šansu da odigra ključnu ulogu u ruskom gasovodu „Balkanski tok“, kao i u kineskom projektu brzih pruga na Balkanu… Sada se odlučuje budućnost Srbije – da li će se Srbija okrenuti Zapadu i postati njegova marioneta i NATO kolonija ili će Srbija, okretanjem ka Rusiji i Kini ponovo postati snažna i obnoviti svoj ponos… Protesti protiv NATO-a u Srbiji su dobar prvi korak jer se sporazum sa NATO paktom mora odbaciti, ponos i sloboda se moraju povratiti, naglasio je Koribko.

Fond strateške kulture

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.