Zaharova: NATO više voli da gleda svet kroz prizmu stereotipa Hladnog rata

Izvor: Vostok.rs, 13.Jul.2018, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharova: NATO više voli da gleda svet kroz prizmu stereotipa Hladnog rata

Težnja NATO-a da se mehanički proširi po Evropi ne može da učvrsti bezbednost, a forsirano uvlačenje BJR Makedonije u taj vojni blok samo potvrđuje da je „politika otvorenih vrata“ postala samoj sebi cilj, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„U praksi Alijansa obnavlja atmosferu epohe blokovske konfrontacije, u kojoj se, izgleda, oseća mnogo komfornije nego u uslovima jednopolarnog svetskog poretka. Time je uslovljena i težnja bloka da se mehanički širi. Ta težnja ne učvršćuje ničiju bezbednost, to je očigledno, nego samo produbljuje linije koje dele i pojačava napetost u Evropi. Forsirano uvlačenje BJR Makedonije u NATO samo potvrđuje da se 'politika otvorenih vrata' pretvorila u cilj sam po sebi, odnosno u instrument za osvajanje geopolitičkog prostora. Reč je, zapravo, samo o jednom – o postizanju vojne prednosti“, rekla je Zaharova. 

Zaharova je navela da će Moskva analizirati odluke samita NATO-a iz ugla posledica po evropsku bezbednost, ali da se već sada može zaključiti da Alijansa nije zainteresovana za objektivnu procenu situacije u vezi s opadanjem bezbednosti na evroatlantskom prostoru. 


Prema njenim rečima, članice Alijanse više vole da gledaju svet kroz prizmu stereotipa Hladnog rata. 


Zaharova je navela da vojni blok povećava sopstvenu vojnu aktivnost čak i u nekada mirnim oblastima Baltika i severa Evrope izgovarajući se ciničnim optužbama na račun Rusije da povećava napetost u Evroatlantiku, ne navodeći nikakve dokaze za to. 


„NATO se pozicionira kao odbrambena alijansa, ali pritom intezivira kupovinu upravo ofanzivnog naoružanja“, zaključila je Zaharova. 


Prema njenim rečima, Rusija ne pokazuje nikakvu agresiju prema NATO-u.


„Nije istina kada rukovodstvo Alijanse govori i tome da će zemlje NATO-a zaštiti od agresije Rusije. Iz jednog razloga – nema agresije Rusije prema zemljama-članicama NATO-a. Prosto je nema“, rekla je Zaharova. 

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut
 
Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
 






Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.