Izvor: B92, 18.Mar.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrinutost u svetu zbog tenzija

Vašington, Moskva, Brisel -- SAD su osudile nasilje usmereno protiv osoblja UN i pripadnika NATO u Kosovskoj Mitrovici. Isto su učinili i EU i NATO.

Takođe, SAD su pozvale vlasti Srbije da preduzmu korake kako bi se smanjile tenzije. "Pozivamo sve zajednice na Kosovu da ostanu mirne i pozivamo srpske vlasti da osude ove nasilne akte i preduzmu pozitivne korake >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u cilju smanjenja tenzija", saopštio je Stejt department.

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs zatražila je juče od vlasti u Beogradu da apeluju na Srbe na Kosovu da izbegavaju provokacije.

"Veoma sam zabrinuta zbog dešavanja u Mitrovici. Srpsko rukovodstvo treba da kaže Srbima koji žive na Kosovu da sada nije vreme za provokacije", rekla je Rajsova.

Rusija optužuje zapad

Zbog dešavanja u Mitrovici zabrinuta je i Rusija, koja ocenjuje da akcija Kfor i UNMIK pokreće seriju ozbiljnih pitanja o smislenosti pokretanja operacije međunarodnih snaga i policije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

"Bilo je mogućnosti da se razgovori nastave bez upotrebe nasilja. Ne sećam se da je tokom proglašenja nezavisnosti Kosova neko upao u parlament u Prištini, iako se radilo o ozbiljnoj povredi Rezolucije 1244", rekao je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin. Ambasador Čurkin je još jednom optužio zapadne zemlje za "stvaranje zabune" kada je u pitanju mandat misije UN prema Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Poslednja dešavanja u svernom delu Kosovske Mitrovice zabrinula su i međunarodnu zajednicu, pa je tako generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun kritikovao napade na policajce UN-a i pripadnike mirovnih snaga u Kosovskoj Mitrovici.

Osim toga, visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana saopštio je da je "duboko zabrinut zbog nasilja do kojeg je došlo u Mitrovici" i naglasio da je "nužno da se sada svi smireno ponašaju".

"Nasilje nikuda ne vodi i nikome ne donosi koristi", podvukao je Solana i apelovao na sve koji mogu da smire situaciju da "učine sve što je u njihovoj moći".

Stigla je i reakcija NATO-a, čiji portparol Džejms Apaturaj navodi da će Kfor oštro uzvratiti na bilo kakvu primenu sile, vršeći svoj mandat na temelju rezolucije 1244 SB UN.

Apaturaj je takođe naveo da je za osudu što su "počinioci izgreda u Kosovskoj Mitrovici upotrebili 'molotovljeve koktele', ručne bombe, vatreno oružje, prekršivši zakon i Rezoluciju 1244 SB UN".

Rajsova i Lavrov o incidentima

Rusija i SAD se slažu da na Kosovu ne sme biti nasilja i da se sporovi moraju rešavati političkim sredstvima, ali njihove principijelne pozicije ostale su udaljene, rečeno je na konferenciji za novinare u Moskvi posle ministarskog sastanka dve zemlje.

Ministri spoljnih poslova i odbrane dve zemlje isključivo su govorili o međusobnim globalnim odnosima sa naglaskom na antiraketni štiti u Evropi, ali odgovorili su i na jedno novinarsko pitanje u vezi sa poslednjim incidentima u Kosovskoj Mitrovici.

"Razgovarali smo o Kosovu kao mnogo puta do sada. Poznato je da se ne slažemo po pitanju Ahtisarijevog plana i odluci SAD i drugih zemlaja da priznaju nezavisnost Kosova. Ipak, slažemo se da sve strane treba da se uzdrže od nasilja i provokacija i to smo svim stranama i poručili", kazala je državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs.

"Upozoravali smo da će priznanje nezavisnosti imati negativne posledice, što se i dogodilo. Teško možete natereati nekoga da živi u toj lažnoj državi ukoliko on to ne želi. Znamo da je od 1999. prošlo mnogo vremena, ali prava manjina, a posebno Srba, više se ne poštuju, posebno njihova lična bezbednost i sloboda kretanja. To je vema loš scenario u kome će se manjine osećati kao stranci u sopstvenoj zemlji", rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Tirk: Od nasilja nema koristi

Od nasilja nema koristi, želimo da se situacija smiri, izjavio slovenački predsednik Danilo Tirk povodom jučerašnjih zbivanja u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik predsedavajuće EU, Slovenije, danas je, na novinarskoj konferenciji izjavio i da nema verodostojnog pozivanja na rezoluciju 1244 bez poštovanja UNMIK-a. Komentarišući jučerašnje događaje u Kosovskoj Mitrovici, nakon susreta sa makedonskim predsednikom, slovenački predsednik je dodao i da je zajednička želja Slovenije i Makedonije da se problemi na Kosovu rešavaju razumno i na miran način, kao i da treba obezbediti puno poštovanje međunarodnih institucija, koje deluju na Kosovu.

"Potrebno je obezbediti puno poštovanje UNMIK-a, koji je važna institucija za obezbeđivanje stabilnosti tog regiona i Kosova kao države, naročito", rekao je slovenački predsednik i dodao da je poštovanje UNMIK-a neophodno ako se želi očuvati relevantnost rezolucije 1244.

Tom prilikom je makedonski predsednik, Branko Crvenkovski, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Sloveniji, rekao da je Makedonija, kao susedna država, zainteresovana za dobre odnose i sa Beogradom i sa Prištinom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.