Vulović: Proleće 1999. donelo smrt, stradanje i patnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2019, 03:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulović: Proleće 1999. donelo smrt, stradanje i patnju

Povod koji nas je okupio je veoma bolan, težak i tužan, a nismo ga birali, već nam je nametnut i ultimativno postavljen, izjavio je večeras u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku, predsednik privremenog organa Opštine Zubin Potok Srđan Vulović, povodom obeležavanja 20. godišnjice NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

"Toga dana, bez odobrenja SBUN, 19 zemalja NATO alijanse otpočelo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vazdušne napade na našu državu. Napadi su trajali 78 dana u kojima je stradalo 2.500 ljudi. Tim činom je prekršena i povelja UN, tim činom su srušeni temelji i načela međunarodnog prava. Danas, nakon dve decenije, pamtimo zvuke sirene, bombe, smrtonosne zvižduke gelera, ruševine. Ni za jedan od tih dana, ni za jednu od tih žrtvi ne sme biti zaborava", rekao je Vulović.

On je istakao da Srbija ne sme da zaboravi one koji su dali ono najdragocenije što imaju, odnosno svoje živote, za odbranu zemlje i svog naroda.

"Za 78 dana uspeli su da nam unište infrastrukturu, da poruše mostove, bolnice, škole, obdaništa. Oteli su naše Kosovo i Metohiju. Mnogo osiromašenog uranijuma i kasetnih bombi bacili su na našu zemlju. Zatrovali su nam zemlju, vazduh i vodu. Gle ironije, operacija "Milosrdni anđeo" odnela je mnogo nedužnih života, anđela koji su tek počeli da žive. Ne možemo i ne smemo da zaboravimo proleće 1999. koje tada nije budilo život, već nam je donelo, smrt, stradanje i patnju", kazao je Vulović.

Prema njegovim rečima, Srbija je zahvala svojim odbrambenim snagama, koji su uprkos sukobu sa daleko brojnijim i nadmoćnijim neprijateljem, odbili da predaju i jednu stopu zemlje.

"Prošlo je 20 godina, a mi se još oporavljamo od posledica NATO agresije. Još uvek obnavljamo ono što je porušeno, još uvek pokušavamo da zalečimo naše rane. Oprostiti ne možemo u to sam siguran. Šaljem poruku da će ova generacija, kao i sve pre i posle nas, svim snagama se boriti za mir, našu zemlju i da više u Srbiji neće biti stradanja. Živela Srbija", rekao je Vulović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.