Vulin uručio spomenice porodicama vojnika iz Crne Gore poginulih u NATO intervenciji

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2019, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin uručio spomenice porodicama vojnika iz Crne Gore poginulih u NATO intervenciji

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uručio je danas 40 vojnih spomenica članovima porodica palih boraca sa teritorije Crne Gore u odbrani od NATO intervencije, na prijemu organizovanom u Domu Garde na Topčideru, a povodom obeležavanja 20 godina od bombardovanja.

Ministar Vulin je rekao je obraćajući se okupljenima da je Srbija koju vodi Aleksandar Vučić, Srbija koja ne zaboravlja, koja nikada ne zaboravlja nikoga ko se žrtvovao za nju, prenosi se u saopštenju Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odbrane.

"Srbija koju vodi Aleksandar Vučić je izabrala da čuva Srbe, bez obzira gde oni živeli. Svi oni koji hoće da zaborave žrtvu Srpskog naroda, koji hoće da zaborave kako je počela NATO agresija, zašto je vođena NATO agresija, ne čine ni najmanju uslugu svom narodu. Svi oni koji hoće da zaborave, zapravo, hoće da dopuste da se kršenjem međunarodnog prava strašna i velika žrtva srpskog naroda zaboravi, unizi i umanji", naveo je Vulin.

On je dodao da Srbija pamti i dobro i zlo i da nikada neće dopustiti da bilo koja dnevna politika i pokušaj menjanja istorije zamrače tu veliku i strašnu žrtvu srpskog naroda.

Govoreći o značaju današnjeg uručivanja vojnih spomenica, Vulin je podsetio na izreku da se "svak rodi da po jednom umre, a čast i bruka žive dovijeka", kao i da se u srpskom narodu kaže da "čovek umre dva puta, jednom kada ga sudbina odnese od onih koje voli i drugi put kada ga zaborave, kada mu ime više ne pominju".

"Ne otvaram ja vama rane, rane su vam otvorili oni koji su hteli da vas zaborave i da ih zaborave, oni koji ne daju da na njihove svetle grobove Vojska njihove zemlje ili bar oni koji pamte polože cvet, venac, poklone se, prekrste se, poljube – oni rane otvaraju. Rane otvaraju oni licemeri iz NATO pakta koji nas je ubijao i koji kažu, ponekad, onako, radi reda, preko volje – žalimo za svim civilnim žrtvama – a kako onda ne žalite za našom pobijenom braćom koja su nosila uniforme", naveo je Vulin.

Prema njegovim rečima, ako Srbija bude ćutala, njihova voljna i svesna žrtva, nestaće u istoriji, biće zaboravljena i buduće generacije neće imati na koga da se oslone.

Predsednik Udurženja boraca ratova 1990. Crne Gore Radan Nikolić, istakao je da je srpska vojska u Crnoj Gori vekovima doživljavana kao bratska, o čemu svedoče žrtve onih koji su 1998. i 1999. godine položili svoje živote u odbranu zajedničke otadžbine.

"Odzivom da brani otadžbinu, bez obzira na različite okolnosti pogibije, među kojima dominiraju one herojske, svi oni zaslužili su priznanje koje je danas obradovalo i ohrabrilo ne samo njihove porodice i saborce, već sve slobodare i patriote Srbije i Crne Gore. Mi, ratni veterani i porodice naših poginulih saboraca, doživljavamo to kao ukazivanje izuzetne pažnje i časti i kao ispruženu ruku, koju čvrsto i sa zahvalnošću prihvatamo", rekao je Nikolić.

On je zahvalio ministru Vulinu na inicijativi da se vojne spomenice dodele porodicama palih boraca iz Crne Gore i naveo da današnji događaj, koji nije plod zakonske obaveze već pre svega ljudski i humani čin, mnogo znači porodicama poginulih i njihovim saborcima.

Među onima kojima je danas uručena vojna spomenica je i Anka Tadić iz Podgorice, koja je 28. marta 1999. godine izgubila brata blizanca Aćima Tadića, koji je poginuo u Nišu od krstareće rakete NATO bombardera. Kako kaže, vojna spomenica koja joj je danas uručena mnogo znači njoj i njenoj porodici, i da je dirnuta gestom da se spomenice uruče posle 20 godina.

Najmlađi brat Predraga Leovca iz Pljevalja koji je poginuo na Košarama – Pavle Leovac rekao je da je i posle toliko godina porodicama palih boraca teško zbog gubitka bližnjih i da zbog toga gest Srbije znači mnogo i da životi njihovih bližnjih, dati za slobodu, neće otići u zaborav.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.