Vulin: Italijanskom Kforu hvala za Dečane

Izvor: Mondo, 08.Feb.2013, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Italijanskom Kforu hvala za Dečane

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin izjavio je danas da su pretnje i protesti ispred manastira Visoki Dečani pokušaj da se etničko čišćenje završi.

Vulin je istovremeno zahvalio pripadnicima italijanskog kontigenta Kfora, bez kojih bi, kako je rekao, manastir verovatno goreo, podsetivši da je ovo peti napad na manastir Visoki Dečani od NATO bombardovanja 1999. do danas.

Poslednji Srbi koji žive u Dečanima su monasi manastira Visoki Dečani i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ovo je samo nastavak i pokušaj da se etničko čišćenje, koje je započelo odmah nakon bombardovanja završi, rekao je Vulin Tanjugu i dodao da je ideja da se proteraju naši monasi, da se preotme manastir i da se dokaže da za Srbe ne važi čak ni zakon.

"Neshvatljivo je da nekakav sud na Kosovu koji albanska strana priznaje kao legitimnog donese presudu i ta presuda važi osim ako je u korist Srba. Na Kosovu i Metohiji, tamo gde su privremene institucije iz Prištine, očigledno vlada aparthejd po kome nema zakona za Srbe, za njihovu imovinu, za crkvu i crkvenu imovinu", rekao je Vulin.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da još jednom dobro razmisli da li će se usuditi da povuče snage Kfora sa obezbeđenja manastira.

"Da danas nije bilo italijanskih pripadnika Kfora, kojima najsrdačnije zahvaljujem, naša svetinja bi verovatno gorela ili bi se ko zna šta deslio", upozorio je Vulin.

On je zapitao i da li je moguće da se najsvetiji objekti srpskog naroda ostave na milost i nemilost onima koji smatraju da za Srbe nema mesta u njihovoj sredini i da za Srbe ne vredi ni zakon, niti bilo šta drugo.

"Na Kosovu i Metohiji vlada aparthejd - vreme je da ga međunarodna zajdenica prekine", poručio je Vulin.

On je ukazao i da svaki put kada se u pregovorima približimo nekom rešenju koje bi moglo i može da odgovara Srbiji i Srbima i svaki put kada Srbija svojim radom dođe do bolje pozicije u međunarodnoj zajednici, na Kosovu i Metohiji počinje nasilje.

"Odmah počinje nasilje i odmah se pokuša potpuno izbrisati dokaz o postojanju Srba. Tako su se rušili grobovi, tako se bacaju bombe na našu decu, tako se hapse mladići na pravoslavni Božić, tako se danas napada manastir Visoki Dečani. Međunarodna zajednica mora da razume da mora da poveća svoje prisustvo na Kosovu i Metohiji, a nikako da ga smanjuje", naglasio je Vulin.

Kapije manastira Visoki Dečani prvi put su danas za 13 godina zatvorene zbog pretnji rukovodilaca tamošnje opštine i ekstremista, a pristup manastiru je blokiran snažnim snagama policije i Kfora uz učešće italijanskih karabinjera.

(Tanjug, foto: Tanjug/printscreen)
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Vulin o genocidu a Kfor o mirnom protestu

Izvor: Mondo, 08.Feb.2013

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin izjavio je danas da su pretnje i protesti ispred manastira Visoki Dečani pokušaj da se etničko čišćenje završi. Kfor smatra da je slučaj naduvan i da se radilo o malom protestu...Vulin je oštro osudio pokušaj nastavka etničkog čiošćenja i istovremeno...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.