Vujanović: Članstvo u NATO ne može uticati na odnose sa Srbijom

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Apr.2017, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović: Članstvo u NATO ne može uticati na odnose sa Srbijom

Crnogorski predsednik Filip Vujanović ocenio je danas da članstvo Crne Gore u NATO ne može uticati na odnose sa Srbijom.

"To je stvar naših spoljnih politika. Spoljne politike se moraju uvažavati i u smislu poštovanja suvereniteta i ravnopravnosti svake države", kazao je Vujanović novinarima u Ulcinju posle svečane sednice povodom Dana opštine.

Crna Gora je u procesu ratifikacije Protokola o članstvu sa NATO, dok Srbija ima neutralan stav u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na Severnoatlanski savez.

Crnogorski predsednik je govorio i o demarkaciji granice sa Kosovom, odlaganju Prištine da u Skupštini potvrdi međudržavni ugovor o razgraničenju.

"Imamo razumevanje i strpljenje za ono što će se na Kosovu odlučiti i smatramo da će se na Kosovu pažljivim odnosom, uz strpljenje koje Crna Gora ima, izvršiti ratifikacija. Očekujemo da je to interes građana Kosova, čiji vizni režim zavisi od toga i Crna Gora će sa pažnjom i punim strpljenjem čekati odluku parlamenta Kosova", rekao je Vujanović.

Dve države su avgusta 2015. godine potpisale sporazum o razgraničenju, verifikovala ga je Skupština Crne Gore, ali ne i Kosova, jer je protiv utvrđenih granica deo kosovske opozicije.

Usvajanje sporazuma sa Crnom Gorom je uslov Kosovu za viznu liberalizaciju Kosova sa EU.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.