Vučić primio oficire SAD

Izvor: Press, 02.Avg.2017, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić primio oficire SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio delegaciju oružanih snaga SAD. Na sastanku konstatovano da je saradnja dve zemlje u oblasti odbrane veoma razvijena.
Foto:B92.net
U američkoj delegaciji su dvadeset jedan brigadni general i kontra-admiral, koji su nedavno unapređeni u generalske činove, a koju predvodi penzionisani general Filip Bridlav, prethodni komandant snaga NATO u Evropi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << /> Predsednik Vučić je rekao da je veoma značajno to što visoka vojna delegacija SAD posećuje Srbiju u okviru kursa neposrednog upoznavanja strategijskog okruženja u kome će obavljati nove dužnosti, jer svaka razmena mišljenja doprinosi boljem razumevanju i unapređenju saradnje.

Kao dobar primer saradnje Vučić je izdvojio saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja, ističući da je saradnja koja se ostvaruje kroz Program državnog partnerstva važna i za mir i stabilnost u regionu, čemu je Srbija iskreno posvećena i daje svestran doprinos, saopštila je Pres služba predsednika.

Tokom razgovora je razmotrena i situacija u regionu, a Vučić je rekao da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, kao i ekonomski napredak zemlje, prioriteti politike Srbije.

Kako je ranije saopštila služba za saradnju s medijima predsednika Republike, visoka delegacija, sastavljena od 20 starijih vojnih oficira i civila SAD, dolazi u Srbiju u okviru studijske posete programa CAPSTONE, kursa profesionalnog vojnog obrazovanja za novoimenovane generale, admirale i civilne predstavnike izvršnog nivoa, a koji organizuje Nacionalni univerzitet odbrane SAD.

Prethodno je američka ambasada u Beogradu saopštila da je cilj programa CAPSTONE da upozna visoke vojne zvaničnike sa načinom na koji se vojne snage i drugi elementi nacionalne moći koriste kao podrška nacionalnim vojnim strategijama, kao i sa načinom na koji multinacionalne operacije podržavaju strateške nacionalne ciljeve.

Prema nivou čina učesnika, ciljevima i metodi učenja zasnovanoj na iskustvu, CAPSTONE bi mogao da se uporedi sa Visokim studijama bezbednosti i odbrane Ministarstva odbrane Srbije.

Visoka delegacija SAD, koja u Beogradu boravi do četvrtka, sastaće se i sa ministrom odbrane i načelnikom Generalštaba, kao i sa komandantom Kopnene vojske i predstavnicima Kluba srpsko-američkog prijateljstva u Nišu.

Članovi delegacije će takođe imati priliku da posete muzeje i istorijska mesta u Srbiji kako bi se upoznali sa srpskom kulturom i istorijom.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.