Vučić: U NATO ne želimo

Izvor: B92, 12.Feb.2022, 00:05

Vučić: "U NATO ne želimo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da još nije kandidat za predsednika Srbije, te da će se to da li će biti znati za 20 dana.

"Ako budem odgovoriću svima, ako ne budem odgovoriće im onaj ko bude kandidat", rekao je on govoreći za TV Prva.

Na pitanje kako komentariše izjavu kandidata za predsednika koalicije okupljene oko SSP-a Zdravka Ponoša da ne isključuje mogućnost da Srbija uđe u NATO, Vučić je prvo rekao da, budući da večeras nastupa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao predsednik Republike, ne želi da odgovara predsedničkim kandidatima, što će činiti kada se bude znalo da li će i sam biti kandidat za predsednika, za 20-ak dana.

"Ali, kod mene nema dileme, Srbija je vojno neutralna zemlja. Ne postoji nekad, možda… Srbija želi sama da čuva svoju zemlju, nebo, da štiti građane”, rekao je Vučić.

On je istakao da je vojska danas 10-ostruko snažnija nego u vreme prethodne vlasti, i biće još jaca, ali ne zato što Srbija nekome preti, jer država ne vodi takvu politiku, već da bismo, kako kaže, čuvali našu decu i da nam se nikad više ne dogodi napad silnijih, koji bi sada znali da bi odgovor Sbrije bio snažniji.

"Naš izbor je slobodarski, put u samostalnost, saradnju sa svima, ali da uvek budemo svoji. U NATO ne želimo, a ako pobedi neko drugi…”, rekao je Vučić.

Dramaturg Biljana Srbljanović je ocenila da se cesto upotrebljavaju paušalne ocene i teške reči u javnom prostoru, i da je “užasno zatrovana atmosfera” u društvu, u kojem nema razgovora nikoga ni sa kim. Prema njenom mišljenju, i kada najgori napadi dolaze iz opozicije, uvek je veća odgovornost vlasti, koja mora da pokaže veći prag tolerancije i otvorenosti.

Ona je dodala da je protiv NATO, jer je pacifista, i čak smatra da i Vojsku Srbije treba rasformirati.

Dodala je da je “realnost da niko nije ušao u EU, a da nije ušao u NATO”, na šta je Vučić rekao da to nije tačno, navodeći primere Austrije, Švedske i Finske, koje su ušle u EU kao neutralne zemlje.

Kada je reč o Rumuniji ili Bugarskoj, Vučić je rekao da su one ušle u NATO, a zatim i u EU, samo da bi NATO mogao da postavi štit prema Rusiji. Srbljanović je rekla da Ponoš nije kandidat za koga bi ona glasala, ali i navela da ne može da se proziva da je on “NATO general”, jer je on bio na funkciji u vreme kada je to bila zvanična politika ove zemlje.

Vučić je na to uzvratio da je predsednik Republike u vreme kada je Ponoš bio načelnik Generalštaba VS zagovarao ulazak u NATO, tako je, kaže, i njegov načelnik Generalštaba zagovarao to i sada je za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.