Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2024, 01:26

Vremeplov: U Buđanovcima srušen američki bombarder "F-117 A"

Na današnji dan 1999. godine u atar sremskog sela Buđanovci pao je američki lovac bombarder "F-117 A", takozvani "nevidljivi" kojeg je oborila protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije. Bilo je to najveće poniženje ratnog vazduhoplovstva SAD, i izazvalo je nevericu i šok u NATO a posebno u Vašingtonu. Do tada se smatralo da avion "stelt" tehnologije, simbol moći i neuništivosti, koji se smatrao nevidljivim za radare, nije moguće oboriti. Stelt avion, ponos američke avijacije, koji je učestvovao u NATO bombardovanju SRJ, oborio je 3. Divizion 250. Brigade protivvazdušne odbrane. Oko 20 sati i četrdeset minuta na modifikovanom radaru ruskog raketnog sistema S-125 (neva), uočena meta, a samo jedan minut kasnije avion je pogođen iznad vojvođanskog sela, nedaleko od Rume. Avion je pao u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa "neva", a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani. Pilota su evakuisale američke snage. F-117 A je pre agresije na Jugoslaviju korišćen u američkoj invaziji Paname 1989. godine i u Zalivskom ratu dve godine kasnije.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DAN KADA SU SRBI IGRALI KOLO NA KRILIMA "NEVIDLJIVOG" Pre tačno 25 godina oboren je F-117, ponos američke avijacije (FOTO, VIDEO)

Izvor: Blic, 27.Mar.2024

Na današnji dan pre tačno 25 godina 250. brigada Protivvazdušne odbrane srušila je "nevidljivi" avion F-117A, ponos američke borbene avijacije. Meštane mirnog sremskog sela Buđanovaca tada je zasenila goruća lopta koja se poput komete survala na tlo i ostavila ih sve u šoku. Obaranje ovog aviona...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.