Vozovi zaobilaze most kod Bogojeva

Izvor: Blic, 10.Feb.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozovi zaobilaze most kod Bogojeva

SOMBOR - Za dve godine od kada je rekonstruisan most preko Dunava kod Bogojeva, između Srbije i Hrvatske, prešlo je svega dvadesetak teretnih vozova. Most je oštećen u NATO bombardovanju 1999. godine, a u njegovu obnovu uloženo je 700.000 evra.

U Hrvatskim željeznicama kažu da nema interesa privrede za teretni saobraćaj, dok za pokretanje redovnog putničkog saobraćaja nema dovoljno lokomotiva i vagona.

Obnova mosta kod Bogojeva završena je decembra 2006. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine. U rekonstrukciju Vlada Srbije uložila je 300.000 evra, a preostalih 400.000 evra Hrvatska je obezbedila iz donacije Belgije i Norveške. Početkom 2007. godine osposobljena je i pruga Erdut-Bogojevo za redovno odvijanje železničkog saobraćaja. Iako je uložen toliki novac, iako su pre obnove i jedna i druga strana isticale značaj uspostavljanja saobraćaja, vozovi ne saobraćaju između dve zemlje.

- Do sada smo imali 10 teretnih kompozicija sa šećernom repom i još desetak sa drugim vrstama robe. Što se carine tiče mi smo u svakom momentu spremni za redovan železnički saobraćaj - kaže upravnik carinarnice Sombor Aleksandar Živković.

Šefica koorporativnih komunikacija Hrvatskih željeznica Vlatka Škorić kaže da prilikom dosadašnjih razgovora nije postignut dogovor o uspostavljanju redovnog putničkog saobraćaja.

- Postoji obostran interes i Hrvatskih željeznica i Željeznica Srbije, ali glavni problem je nedostatak mobilnih kapaciteta - vagona, lokomotiva, motornih garnitura - navodi se u dopisu Hrvatskih željeznica dostavljenom „Blicu".

Preko mosta za sada neće biti ni redovnog teretnog saobraćaja.

- Predstavnici „HŽ-Carga" i teretnog prevoza Željeznica Srbije na sastanku prošlog leta dogovorili su se o uspostavi prevoza tereta po potrebi jer zbog male potražnje nije isplativo organizovati redovni prevoz. Voze samo kompletni vozovi, a ne pojedinačne vagonske pošiljke (zbog nedovoljne isplativosti). Od avgusta se preko odvija povremeni promet teretnih vozova - kažu u „Hrvatskim željeznicama".

Za razliku od „Hrvatskih željeznica" koje su poslale odgovor, „Železnice Srbije" su ostale gluve na pismeni zahtev „Blica".

Bogojevo nekada značajan pravac

Za vreme Jugoslavije most kod Bogojeva bio je značajan železnički pravac, kojim je dnevno išlo na desetine vozova iz pravca Mađarske prema Jadranu i iz Rumunije prema Zapadnoj Evropi. Dnevno je preko mosta prelazilo i do 16 putničkih vozova za Bogojevo, Vinkovce i Osijek. Posle raspada zemlje saobraćaj je skoro prekinut, a 1999. godine, nakon što je most oštećen u NATO bombardovanju, više nije bilo mogućnosti da se nastavi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.