Volker: NATO nije spreman da postigne konsenzus o primanju Ukrajine u svoj sastav

Izvor: Vostok.rs, 22.Dec.2018, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volker: NATO nije spreman da postigne konsenzus o primanju Ukrajine u svoj sastav

Ukrajina nije spremna za članstvo u NATO-u, a Alijansa nije spremna da je primi, izjavio je specijalni predstavnik Stejt departmenta SAD za Ukrajinu Kurt Volker.
„Ukrajina još nije spremna za članstvo. I NATO, takođe, nije spreman da postigne konsenzus o primanju Ukrajine u svoj sastav. Želeli bismo da vidimo kretanje u tom pravcu, a ne samo traganje za postizanjem bilateralnog dogovora“, rekao je Volker u intervjuu za ukrajinski list „Dan“.  Prema njegovim rečima, SAD podržavaju eventualno članstvo Ukrajine u Alijansi i „drže vrata otvorenim“.  Vrhovna rada Ukrajine je decembra 2014. godine unela izmene u dva zakona, odustavši od vanblokovskog statusa države. U junu 2016. godine usvojene su dodatne izmene, koje potvrđuju da je stupanje u NATO osnovni cilj spoljne politike te zemlje. Bivši generalni sekretar NATO-a Andres Fog Rasmusen izjavio je ranije da će za stupanje u Alijansu Ukrajina morati da zadovolji niz kriterijuma, a da će za to biti potrebno mnogo vremena. Eksperti smatraju da Kijev ne može da se nada članstvu u NATO-u u narednih 20 godina. Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
Pogledaj vesti o: NATO,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.