Vojni analitičar: Srbija nije aktivna u Partnerstvu za mir

Izvor: Blic, Beta, 24.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni analitičar: Srbija nije aktivna u Partnerstvu za mir

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je danas da Srbija trenutno i ne funkcioniše u programu NATO Partnerstvo za mir, tako da eventualno zamrzavanje članstva ne bi izazvalo stvarne posledice.

Lider Demokratske stranke Srbije i bivši premijer Vojislav Koštunica ocenio je danas da bi Srbija trebalo da preispita učešće u programu NATO Partnerstvo za mir jer ta Alijansa na "teritoriji Srbije pravi albansku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojsku".

"Izlišno je razgovarati o zamrzavanju kao činu, jer još nemamo misiju u NATO, nemamo predstavnike u telu za koordinacije, i tehnički, ako se nastavi sa odlaganjem uspostavljanja koordinacionih tela, Srbija i ne funkcioniše u Partnerstvu za mir", rekao je Radić.

On je naveo da takav potez ne bi imao težinu, jer Srbija nema aktivnosti koje bi prekinula i time izazvala stvarne posledice.

"Srbija treba da vodi diplomatsku i medijsku kampanju, da partnere u inostranstvu podseća na činjenice, od toga da su kosovske snage na raspolaganju samoproglašenoj albanskoj državi, pa do toga da se stalno inisistira na elementima koji mogu da kompromituju te snage", kazao je Radić.

Bezbednosne snage Kosova počele su da funkcionišu 21. januara, a njihove pripadnike obučavaće Kfor. Najviši zvaničnici Srbije zatražili su raspuštanje te formacije koju su nazvali "paravojnom" snagom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.