Vilcova preuzela dužnost novog komandanta štaba NATO-a u BiH

Izvor: Cafe.ba, 09.Jun.2015, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilcova preuzela dužnost novog komandanta štaba NATO-a u BiH

SARAJEVO - Brigadni general Žizel Vilc preuzela je dužnost komandanta Štaba NATO-a u BiH, kao prva žena na tom položaju.

Dosadašnji komandant Štaba NATO-a u Bosni i Hercegovini brigadni general Kristofer Peti istakao je da mu je bila velika čast obavljati dužnost u BiH te pomagati Ministarstvu odbrane, Zajedničkom štabu Oružanih snaga i Ministarstvu bezbjednosti pri pokušajima da ostvare ciljeve u pogledu >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << reformi odbrambenog i bezbjednosnog sektora.

To je kazao na današnjoj ceremoniji u kampu Butmir u Sarajevu gdje je predao dužnost novom komandantu Štaba NATO-a Žizel Vilc.

Naglasio je da sada, kada zna puno više o izazovima koje predstoje BiH nego što je znao prije godinu dana - ostaje optimist da se reforma odbrane možda ne odvija toliko brzo koliko bismo željeli, ali gradi se korak po korak.

Mišljenja je da su prošlogodišnji izbori u BiH stvorili povoljnije uslove za promjene te da je aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) sada sigurno bliže nego prije godinu dana.

"Zauvijek ću biti bogatiji, jer sam upoznao mnoge ljude i ovu prekrasnu zemlju i sigurno ću se vratiti jednog dana", rekao je Peti.

Brigadni general Žizel Vilc kazala je da je svjesna da je BiH složeno okruženje sa stalnim izazovima, ali i da ti izazovi nisu nepremostvi i da se na njima već radi.

Poručila je da se raduje nastavku saradnje s ministrom odbrane BiH Marinom Pendeš, načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH Antom Jelečem i njihovim saradnicima te nastavku rada NATO-a u BiH.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.