„Vidimo da Rusija povećava vojno prisustvo na Krimu, stoga moramo da povećamo svoje prisustvo u regionu Crnog mora“

Izvor: Vostok.rs, 01.Dec.2020, 14:18

„Vidimo da Rusija povećava vojno prisustvo na Krimu, stoga moramo da povećamo svoje prisustvo u regionu Crnog mora“

NATO će nastaviti da povećava svoje vojno prisustvo u crnomorskom regionu kao odgovor na jačanje ruske vojne grupe na Krimu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu uoči video-konferencije ministara inostranih poslova NATO-a.
Kako je rekao, to pitanje će biti razmotreno 2. decembra sa ministrima inostranih poslova Ukrajine i Gruzije. „Region Crnog mora je od strateškog značaja za NATO, za sve njegove članove. Takođe usko sarađujemo u tom regionu sa dva naša partnera - Gruzijom i Ukrajinom“, rekao je on na pres konferenciji u Briselu. „Vidimo da Rusija povećava vojno prisustvo na Krimu, stoga moramo da povećamo svoje prisustvo u regionu Crnog mora i da diskutujemo o tom pitanju sa našim partnerima – Ukrajinom i Gruzijom, što ćemo i učiniti u sredu sa njihovim ministrima.“    Prema njegovim rečima, ministri inostranih poslova NATO-a će na sastanku Severnotlantskog saveza na nivou šefova diplomatija razmotriti jačanje vojnih pozicija Rusije u svetu, uključujući u kontekstu događaja u Nagorno-Karabahu i Belorusiji. „Rusija modernizuje svoj nuklearni arsenal, raspoređuje nove rakete i razmešta nove snage od krajnjeg severa do Libije i Sirije. Takođe vidimo jačanje ruskog vojnog prisustva usled kriza u Karabahu i Belorusiji“, rekao je on. S tim u vezi, generalni sekretar Alijanse nije objasnio na koji način protesti koje podržava Zapad vode ka „jačanju vojnih pozicija Rusije“, na šta NATO namerava da spremi odgovor.  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.