Veršbrou: Saradnja s Rusijom prihvaljiva, ali...

Izvor: N1 televizija, 08.Maj.2016, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veršbrou: Saradnja s Rusijom prihvaljiva, ali...

Za NATO je prihvatljiva saradnja Srbije s Rusijom, ali, do određene granice, kaže u intervjuu za N1 zamenik generalnog sekretara NATO Aleksander Veršbou. Takođe, govori i o naoružavanju Hrvatske i tvrdi da alijansa ne planira nove baze na zapadnom Balkanu.

N1: Srbija je vojno neutralna i kada je reč o bezbednosti nekako je između dve vatre. Sarađuje i s NATO-om i s Rusijom. Da li je za NATO takva vrsta >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << balansa Srbije prihvatljiva?

Veršbou: Srbija je izabrala saradnju sa NATO-om, ali ne i članstvo. Istovremeno, put Srbije ka Evropskoj uniji donosi napredak, vladavinu prava, tako ja vidim evroatlanske integracije Srbije. S druge strane, Rusija je značajna snaga, potencijalan je trgovinski partner i ako Rusija tretira s poštovanjem države s kojima sarađuje, ako poštuje njihov suverenitet, NATO s tim nema problem. No, ako se Rusija ponaša kao u slučaju Ukrajine, Moldavije i Gruzije onda imamo problem, jer je tada ugrožen čitav evropski sistem bezbednosti.

BiH se trudi na nacionalnom nivou, ali...

N1: Dva entiteta Bosne i Hercegovine nemaju jedinstvenu politiku kad je reč o severoatlanskim integracijama. Očekivalo se da će ove godine biti aktiviran Akcioni plan za članstvo tzv. MAP. Međutim, od izgleda neće biti ništa?

Veršbou: Bosna i Hercegovina je veoma specifična. Ima tri nacije, dva entiteta i baš zato su evroatlanske integracije za Bosnu možda značajnije u odnosu na druge države regiona. Na nacionalnom nivou vidim da se trude da dobiju aktivaciju MAP-a, ali na nivou entiteta konsenzus o tome ne postoji i to je tužno, jer mislim da bi bez obzira na razlike u nacionalnosti građani trebalo da vide šansu u EU i NATO-u. Nadam se da će u skorije vreme ispuniti ne tako težak uslov za aktiviranje akcionog plana koji podrazumeva registraciju nepokretne vojne imovine.

Region da pomogne Makedoniji

N1: U Makedoniji imamo poprilično komplikovanu političku situaciju. Kako se to, po vašem mišljenju, odražava na bezbednost u toj državi?

Veršbou: Mislim da je bezbednosna situacija stabilna, što se ne može reći za političku. Zbog toga je NATO zabrinut i nadamo se da će Makedonija uskoro nastaviti evroatlanske integrcije, pogotovo imajući u vidu da je 2008. bila na istom nivou kao Hrvatska i Albanija i dobila je jasan signal da može u NATO, ali iz poznatih razloga s jednim dodatnim uslovom u fusnoti. Taj uslov, nažalost, još nije ispunjen, a u međuvremenu situacija unutar države je postala mnogo konfuznija. Očekujem da će susedi pogotovo iz Crne Gore, Hrvatske i Slovenije ohrabriti Makedoniju da polako izađe iz rupe u koju propada.

Srbija ne treba da brine zbog naoružavanja Hrvatske

N1: Jedna od poslednjih varnica na relaciji Beograd-Zagreb je bila je upravo na temu bezbednosti. Naime, kada je Zagreb najavio da će da kupuje balističke rakete od Sjedinjenih Država, to je izazvalo dosta nerazumevanja srpskih i hrvatskih političara. Kako NATO gleda na te nesporazume?

Veršbou: NATO bi voleo da vidi harmonične odnose u regionu. U ovom konkretnom slučaju pre mislim da se stvorio mit. Naravno, Hrvatska je deo NATO-a i logično je da se trudi da vojno ojača i doprinese misijama, ali ne mislim da bi nabavka oružja trebalo da bude predmet brige u Beogradu. Ovde se pre radi o malom događaju koji je preuveličan. Mnogo važnija stvar je to što sam čuo i ovde je da Hrvatska snažno podržava evropske integracije Srbije. Očekujem da partnerstvo Srbije i Hrvatske raste.

NATO ne planira nove baze na zapadnom Balkanu

N1: Planira li NATO možda neku novu vojnu bazu na zapadnom Balkanu možda baš u kontekstu približavanja Crne Gore Severoatlanskom paktu?

Veršbou: To je još jedan od mitova koji kruži regionom. NATO ne planira novu bazu na zapadnom Balkanu, ali naravno zainteresovani smo da uključimo snage tog regiona i da na taj način jačamo alijansu. Kada je reč o bazama, u fokusu su nam baltičke zemlje, Poljska, Crno more, Rumunija, Bugarska, pogotovo imajući u vidu jačanje ruskih snaga na Krimu, ali nije nam potrebno još infrastrukture na Mediteranu i Jadranu.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.