Izvor: Blic, 25.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 80 odsto mladih podržava ulazak Srbije u EU

Podatak da čak 80 odsto mladih u Srbiji podržava ulazak zemlje u EU ohrabruje i govori u prilog činjenici da naša omladina nije opterećena prošlošću i da mnogo otvorenije može da gleda na budućnost, izjavio je danas Tanjugu član delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Konstantin Samofalov.



Istraživanje, koje je sprovela nevladina organizacija Atlantski savet Srbije (ASS) u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << programa "Mladi Srbije danas i sutra" koji se primenjuje uz podršku Ambasade Norveške u Beogradu, pokazalo je da se mladi ne protive integraciji u EU, kojom bi se, po njima popravila i politička stabilnost i bezbednost zemlje, da više od polovine njih veruje u bolju vlastitu, kao i u bolju buducnost zemlje u celosti .

Prema rezultatima istraživanja, 77 odsto ispitanih od 18 do 26 godina protivi se priključenju Srbije NATO-u zbog nelegitimnog bombardovanja SRJ tokom 1999. godine, dok oko 40 odsto njih kao razlog za "ne" navodi nerešeno pitanje Kosova i Metohije, i sve veći pritisak zapadnih zemalja.

Samofalov, koji je učestvovao danas u debati na Fakultetu političkih nauka, povodom prezentacije programa koji ASS sprovodi, pozdravio je inicijativu da se mladima u Srbiji na mnogim fakultetima bliže predstave institucije EU i Partnerstva za mir, kao i "mogućnosti koje Srbija može da ima u okviru ovih integracija". Prema njegovim rečima, ohrabruje i podatak da, prema ovom istraživanju, većina mladih podržava učešće Srbije u mirovnim misijama, posebno pod mandatom UN.

Samofalov je dodao da je po pitanju evroatlanskih integracija "jasno da je u ovom trenutku Partnerstvo za mir dovoljan okvir u kome možemo da razvijamo svoju saradnju sa NATO-om".

Projekat programa "Mladi Srbije danas i sutra" pokazao je da su mladi ljudi i te kako zabrinuti za vlastitu, a samim tim i budućnost Srbije, ali i da pored teške trenutne situacije, veruju u njenu budućnost, izjavila je Tanjugu izvršni direktor ASS Tijana Andrić.

U okviru debate, studenti tog fakulteta uglavnom su se složili sa rezultatima stavova i objašnjenjima anketiranih mladih sugrađana. Andrićeva je dodala da su javne debate povodom istraživanja održane u Novom Sadu, Nišu, Zaječaru, Kragujevcu, Valjevu i Novom Pazaru, i da je planom predviđeno održavanje tri završne tribine u Beogradu, i to na Fakultetitima političkih nauka, kao i na Megatrend univerzitetu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oko 80 odsto mladih podržava ulazak Srbije u EU

Izvor: 24sata, 25.Maj.2009

Istraživanje, koje je sprovela nevladina organizacija Atlantski savet Srbije (ASS) u okviru programa "Mladi Srbije danas i sutra" koji se primenjuje uz podršku Ambasade Norveške u Beogradu, pokazalo je da se mladi ne protive integraciji u EU, kojom bi se, po njima popravila i politička stabilnost...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.