Većina azijskih zemalja protivi se širenju NATO-a u regionu, izjavio kineski diplomata

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2023, 15:38

Većina azijskih zemalja protivi se širenju NATO-a u regionu, izjavio kineski diplomata

Većina zemalja azijsko-pacifičkog regiona protiv je blokovske konfrontacije i širenja NATO-a u regionu, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na brifingu u ponedeljak.
Komentarišući izjave predstavnika Indonezije, Singapura i nekoliko drugih zemalja da ne žele da vide novi hladni rat i da ne žele da budu primorani da biraju između Kine i SAD, portparol je izjavio: „Stav većine zemalja u region je vrlo jasan: protive se spajanju raznih vojnih blokova u regionu, ne pozdravljaju širenje NATO-a u Aziju, ne prihvataju prenošenje blokovske konfrontacije u Aziju“. Vang Venbin je istakao da regionalne države „neće dozvoliti hladni ili vrući rat u Aziji“. On je dodao da je Azija „region sa najvećim potencijalom za rast i razvoj u svetu”. Prema njegovim rečima, Azija treba da bude velika arena za obostrano korisnu saradnju i ne treba da se deli na „zatvorene i isključive male” blokove. „Neke zemlje kažu da su slobodne i otvorene da održe mir i prosperitet u regionu, ali u stvarnosti one neprestano razbijaju razne vojne blokove i pokušavaju da potisnu NATO u azijsko-pacifički region“, izjavio je Vang Venbin. Predstavnici Indonezije, Singapura i nekoliko drugih zemalja izrazili su nespremnost da vide novi hladni rat na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji Šangri-La dijalog, održanoj 2-4. juna u Singapuru. Tamo je kineski ministar odbrane Li Šangfu predstavio novu bezbednosnu inicijativu Kine. On je u svom govoru na forumu napomenuo da bi stvaranje vojnih saveza sličnih NATO-u u azijsko-pacifičkom regionu dovelo do niza sukoba.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.