Usvojena Deklaracija o osudi zločina nad srpskim narodom

Izvor: Glas javnosti, 15.Okt.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena Deklaracija o osudi zločina nad srpskim narodom

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je Deklaraciju kojom osuđuje zločine nad pripadnicima srpskog naroda i građana Srbije tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji 90-ih godina 20. veka i izražava žaljenje i solidarnost sa žrtvama NATO bombardovanja. Za deklaraciju su glasala 133 poslanika koji su bili u sali.

Deklaracijom Skupština Srbije osuđuje zločine nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije tokom oružanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sukoba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu i poziva parlamente drugih zemalja, pre svega sa prostora bivše Jugoslavije, da osude zločine i izraze poštovanje prema srpskim žrtvama, a međunarodne organizacije i institucije koje se bave istraživanjem i procesuiranjem da na adekvatan način kazne počinioce zločina. Skupština deklaracijom izražava punu podršku radu svih državnih organa i institucija u čijoj nadležnosti je istraga zločina učinjenih nad srpskim narodom i građanima Srbije, kao i preduzimanje gonjenja osumnjičenih za te zločine. Parlament takođe poziva nadležne organe i institucije da stalno podsećaju svetsku javnost na ove zločine i insistiraju pred međunarodnim institucijama na jednakom tretmanu svih žrtava i jednakoj odgovornosti za sve počinioce zločina.

Skupština je podržala pravni tim koji zastupa Republiku Srbiju u postupku protiv Republike Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde i izrazila očekivanje da će se iznaći trajno rešenje koje bi dovelo do istine i pomirenja. Takođe, tom deklaracijom parlament poziva sve narode bivše Jugoslavije da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajedničku budućnost za sve države i narode u regionu, jasno se opredeljujući da se zločini protiv čovečnosti nikada više ne ponove.

Prenosimo tekst deklaracije u celini:

1. Narodna skupština Republike Srbije, najoštrije osuđujući zločine učinjene nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije tokom oružanih sukoba u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiji, poziva parlamente drugih zemalja, pre svega zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, da osude ove zločine i daju punu podršku svojim državnim organima i organima međunarodne zajednice u procesuiranju počinilaca, kao i da, jednako ceneći vrednost svakog ljudskog života, izraze poštovanje prema srpskim žrtvama.

2. Narodna skupština Republike Srbije, potvrđujući trajno opredeljenje Republike Srbije za mirno rešavanje sporova u skladu sa međunarodnim pravom, izražava žaljenje i solidarnost sa žrtvama NATO bombardovanja i uverenje da mir i stabilnost počivaju na poštovanju međunarodnog prava. Narodna skupština Republike Srbije poziva sve međunarodne činioce da tragaju za mirovnim rešenjima kako se ovakve žrtve nikada ne bi ponovile.

3. Narodna skupština Republike Srbije pruža punu podršku svim državnim organima i institucijama u čijoj je nadležnosti da: - istražuju zločine učinjene nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije, - prikupljaju dokaze u skladu s najvišim krivičnopravnim standardima, - preduzimaju gonjenje u skladu sa zakonom, - ostvaruju saradnju s međunarodnim organima i organima drugih država u gonjenju osumnjičenih za ove zločine, - čuvajući trajno sećanje na žrtve, stalno podsećaju svetsku javnost na stravične zločine počinjene nad srpskim narodom i građanima Srbije tokom devedesetih godina XX veka, i - insistiraju pred međunarodnim institucijama da srpske žrtve imaju isti tretman kao i žrtve pripadnika drugih naroda, a da počinioci zločina jednako odgovaraju.

4. Narodna skupština Republike Srbije poziva sve međunarodne organizacije i institucije koje se bave istraživanjem i procesuiranjem zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije da do kraja istraže i na adekvatan način kazne počinioce zločina nad srpskim narodom i građanima Srbije.

5. Narodna skupština Republike Srbije, dosledno sledeći politiku uspostavljanja trajnog mira u regionu i prevazilaženja trauma skore prošlosti, pruža punu podršku pravnom timu koji zastupa Republiku Srbiju u postupku protiv Republike Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde. Narodna skupština Republike Srbije se zalaže i za iznalaženje trajnog rešenja koje bi dovelo do istine i pomirenja.

6. Narodna skupština Republike Srbije izražava punu spremnost Republike Srbije da nastavi proces pomirenja i poziva sve narode bivše Jugoslavije da daju puni doprinos stvaranju i jačanju uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da zločini više nikada ne budu ponovljeni.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.