Uručene spomenice pripadnicama 549. motorizovane brigade

Izvor: RTS, 28.Maj.2019, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene spomenice pripadnicama 549. motorizovane brigade

Povodom 20. godišnjice odbrane od NATO agresije, u Narodnom pozorištu u Leskovcu uručene su vojne spomenice porodicama poginulih pripadnika herojske 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije i aktivnim i penzionisanim oficirima, podoficirima i vojnicima.
"Kapetan Vladan Mikičić osim što smo bili kolege, bili smo i komšije", seća se penzionisani stariji vodnik 549. brigade Velibor Boševski.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Nema dana da se ne seti i ostalih svojih kolega, saboraca, heroja 549. motorizovane brigade koji su dali život braneći otadžbinu. Nišlija Velibor Boševski bio je komandir voda za intervencije u svim borbenim dejstvima na Kosovu i Metohiji.
"Mogu vam reći da se osećam izuzetno ponosno što sam deo svega ovoga i što nisu zaboravili te ljude koji su dali život za našu brigadu", kaže Boševski.
Ponosno u rukuma drži vojnu spomenicu. Miljana je imala dve i po godine, a njena sestra nepune četiri kada im je poginuo otac, kapetan Vojske Jugoslavije Bojan Denić iz Leskovca.
"Ovo je veliki dan za nas, našu porodicu, znači da nije zaboravljen, da nije ostao samo u našim srcima", kaže Miljana Denić.
Pod komandom generala Božidara Delića 549. motorizovana brigada imala je oko 14.000 pripadnika koji su pokazali hrabrost, junaštvo, profesionalizam i patriotizam u najtežim borbenim uslovima.
"Mislim da naredne generacije treba da se ugledaju prvenstveno na te mlade momke koji su tada bili vojnici i koji nisu žalili svoje živote za otadžbinu", istakao je general u penziji Božidar Delić.
Odajemo priznanje pripadnicima herojske brigade koji su urpskos snazi i moći NATO agresora i albanskih terorista uspeli da spreče ulazak neprijatelja na teritoriju Jugoslavije. Poginulo je 68 pripadnika, a oko 300 je ranjeno.
"Uspeh koji ste ostvarili sadejstvujući sa ostalim jedinicama Vojske Jugoslavije je ujedno uspeh Vojske i naroda kojim će se ponositi generacije koje slede", naveo je komandant Komande za obuku Vojske Srbije general-potpukovnik Đokica Petrović.
Oko 200 vojnih spomenica uručeno je porodicama poginulih pripadnika 549. motorizovane brigade, aktivnim licima koji su premešteni u druge sastave, kao i penzionisanim oficirima, podoficirima i vojnicima.
Pogledaj vesti o: NATO,   Leskovac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.