Upućen je apel – oglasili se Ukrajinci

Izvor: B92, 10.Apr.2023, 17:17

Upućen je apel – oglasili se Ukrajinci

Poslanici ukrajinskog parlamenta pozvali su zemlje NATO da podrže kandidaturu Kijeva za članstvo u NATO.

Pozvali su ih da ubrzaju ovaj proces, izjavio je ukrajinski parlamentarac Aleksij Gončarenko, prenose RIA novosti.

"Rada je apelovala na zemlje članice NATO-a i Parlamentarnu skupštinu NATO-a da ubrzaju ulazak Ukrajine u Alijansu", napisao je Gončarenko na svom kanalu na Telegramu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Tekst apela sadrži apel "da podrži opravdanu potrebu Ukrajine u trenutnim vanrednim okolnostima da dobije članstvo u NATO".

Poslanici su takođe pozvali parlamente država Alijanse da usvoje odgovarajuće rezolucije i apeluju na vlade da podrže molbu Ukrajine i započnu "planiranje procesa pristupanja Ukrajine Severnoatlantskom savezu".

Rada je takođe pozvala zemlje da olakšaju donošenje važnih odluka na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Luksemburgu u cilju približavanja Ukrajine članstvu u ovom vojnom bloku.

Ranije je Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore, izvestio da se Sjedinjene Države, zajedno sa Nemačkom i Mađarskom, protive naporima Poljske i baltičkih država da ojačaju veze Ukrajine sa NATO-om i predlogu zemlje o mapi puta za članstvo u Alijansi.

Krajem septembra 2022. godine Volodimir Zelenski je objavio da Ukrajina podnose zahtev za ulazak u NATO po ubrzanoj osnovi. Sprovođenje takve procedure sada je neblagovremeno, primetio je kasnije pomoćnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, komentarišući izjavu Zelenskog, priznao nepromenjen stav bloka o pravu svake zemlje da sama određuje svoj put i o politici "otvorenih vrata", ali je naglasio da će se Alijansa koncentrisati napore na pomoć Kijevu da se odbrani.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da je Kremlj čuo zahtev Zelenskog da Ukrajina uđe u NATO, kao i različite reakcije na njega.

Prema njegovim rečima, Moskva pomno prati situaciju i seća se da je upravo orijentacija Kijeva ka alijansi postala jedan od razloga za početak ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.