Ups, slučajno otkriveni podaci; NATO besan

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 11:50

Ups, slučajno otkriveni podaci; NATO besan

Zvaničnici iz Štralzunda u Nemačkoj slučajno su 2018. godine skinuli veo tajnosti sa podataka o podmornicama NATO, piše nemački Bild.

Dokumenta su procurila u javnost, navodi dalje taj list, prilikom rukovanja s dokumentima o izgradnji gasovoda "Severni tok 2".

Prema pisanju lista, 2018. godine zvaničnici Ministarstva rudarstva Štralzunda objavili su na zvaničnom sajtu dozvolu za izgradnju Severnog toka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2.

Uz javne podatke procurile su i poverljive informacije o područjima delovanja i naoružanju podmornica NATO, navodi se u tekstu.

Nemačko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je došlo do kršenja zakona, jer objavljeni podaci omogućavaju procenu vojnih sposobnosti alijanse, navodi se u članku.

Kako prenosi Bild, nemačko savezno tužilaštvo istražuje curenje, a odgovornima preti kazna do pet godina zatvora, preneo je ruski portal Sputnjjk.

U tekstu se podseća i na incident na jednom od krakova Severnog toka koji se dogodio 26. septembra, u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm.

Uzroci, oni zvanični, nisu poznati. Zatim je operator gasovoda Severni tok, "Nord strim AG", prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.

Rad gasovoda Severni tok obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom "Simensovih" turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.