Upozorio ih je: Ovi evropski gradovi biće srušeni do temelja

Izvor: B92, 11.Mar.2024, 09:55

Upozorio ih je: Ovi evropski gradovi biće srušeni do temelja

Gradovi na istočnom krilu NATO-a mogli bi da završe poput Avdejevke i Bahmuta, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

"Ako ruski predsednik Vladimir Putin pobedi u Ukrajini i krene u invaziju na baltičke zemlje, koje su članice NATO-a, hrabro ćete braniti svoje narode od neprijatelja koji vas nadmašuje i iskustvom i sposobnostima", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Dmitro Kuleba litavskoj novinskoj agenciji ELTA.

"Na kraju, mislim da će NATO pobediti”, rekao je Kuleba. "Ali pogledajte Bahmut, pogledajte Avdejevku - ovako će izgledati baltičke zemlje nakon intenzivnih borbenih operacija", rekao je.

Istočni ukrajinski gradovi Bahmut i Avdejevka sada su pod ruskom kontrolom. Bahmut je okupiran u maju 2023, a ukrajinske snage povukle su se iz Avdejevke sredinom februara ove godine. Oba grada su razorena intenzivnim borbama. "Ovako će izgledati vaši gradovi. Neće više biti lepog Vilnijusa", dodao je, govoreći o glavnom gradu Litvanije.

Nekoliko država NATO-a nalazi se na Baltičkom moru, uključujući Latviju, Estoniju i Litvaniju. Švedska se takođe nalazi na Baltičkom moru, a postala je poslednja članica NATO-a krajem prošle nedelje.

NATO je pružio Ukrajini vojnu pomoć vrednu desetinu milijardi dolara u više od dve godine rata. Ali savez i njegove pojedinačne države članice jasno ističu da NATO ne vodi direktan rat s Rusijom.

Prema članku 5. ugovora saveza, napad na jednu članicu NATO-a smatra se napadom na sve. Ukrajina nije članica saveza.

Sve vesti o ratu u Ukrajini pratite u našem blogu UŽIVO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.