Ulazak u NATO preskup za Crnu Goru

Izvor: Politika, 19.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulazak u NATO preskup za Crnu Goru

Za promociju ove alijanse planirano 350.000 evra, kao i izrada dva filma o iskustvima Hrvatske i Mađarske, pokretanje posebne TV emisije „Start” o evroatlantskim integracijama…

Podgorica – Najava Vlade Crne Gore da će u narednih pola godine potrošiti najmanje 350.000 evra iz državnog budžeta za promociju NATO-a, juče je izazvala niz reakcija u Podgorici.

Šef kabineta premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Mila Đukanovića Dragan Pejanović kazao je da je nacrt plana prosleđen partnerima u sprovođenju strategije da se očekuju njihove primedbe i sugestije, te da se nada da će se za većinu njih naći prostor u konačnoj verziji Akcionog plana. Posle toga, ovaj dokument će biti dostavljen vladinoj međuresornoj komisiji, koja je zadužena za NATO integracije, a do kraja juna planirano je da dokument bude usvojen na sednici vlade.

Akcionim planom predviđeno je da se za potrebe NATO kampanje urade dva filma o iskustvima Hrvatske i Mađarske, te da se pokrene TV emisija „Start” o evroatlantskim integracijama, a oba projekta, vredna 30.000 evra, biće realizovana u saradnji sa Televizijom Crne Gore.

Gotovo sve opozicione partije u Crnoj Gori juče su ponovile ranije stavove „da je NATOskupa priča, koja je već počela da košta građane Crne Gore”. Iz Narodne stranke su ocenili da „takvo razbacivanje novca na promociju ideje koju u Crnoj Gori ne prihvata većina građana, pored ekonomske, ima i svoju etičku dimenziju”.

„Dok Crnu Goru potresaju protesti nezadovoljnih radnika, koji zahtevaju plate, i nadoknade, ovakvo bacanje novca na agenciju koja će promovisati ideju koja bi nam nametnula još veće finansijske obaveze, u najmanju ruku je neodgovorno – ističu u ovoj partiji.

Ni u Liberalnoj partiji, kako kažu, nisu iznenađeni planovima vlade i smatraju da je to „samo početna cifra koju je vlada spremna da uloži da bi opravdala svoje jednostrane poteze”.

„Nas to ne iznenađuje, iz prostog razloga što vlada i resorno ministarstvo, na tom polju, povlače poteze samostalno, ne proveravajući interesovanje i raspoloženje javnog mnjenja – saopštio je juče lider LP-a Miodrag Živković. – U LP očekujemo, a verujem i dosta normalnih i zdravorazumskih ljudi u Crnoj Gori, da se otvori kvalitetna rasprava o tome da li Crnoj Gori uopšte treba vojska i novo naoružanje, jer smo uvereni da bi ona demilitarizovana imala mnogo brži i uspešniji ekonomski razvoj”.

Uprkos tome što se svakim danom sve glasnije priča o ulasku u ovu vojnu alijansu, u Crnoj Gori je i dalje malo organizacija koje su spremne da otvore raspravu o ovom problemu, a NATO i evro skepticizam svedeni su na najmanju moguću meru.

Među retkim organizacijama „koje su spremne da dignu glas protiv ulaska Crne Gore u NATO” je i Srpsko nacionalno veće, čiji su predstavnici najavili organizovanje okruglog stola „Crna Gora i NATO – odbrana ili okupacija”.

Kako nam je juče potvrđeno u ovoj organizaciji, na okruglom stolu, koji će se održati 25. juna u Podgorici, pored niza domaćih stručnjaka, učešće su najavili i predstavnici ambasada Srbije, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i predstavnici NATO-a u Crnoj Gori i crnogorskih ministarstva odbrane i inostranih poslova.

Đorđe Brujić

[objavljeno: 20/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.