Ukrajina traži od Kongresa SAD da bude osnovni saveznik van NATO-a

Izvor: Vostok.rs, 22.Mar.2017, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina traži od Kongresa SAD da bude osnovni saveznik van NATO-a

Parlament Ukrajine obratio se Kongresu SAD sa molbom da razmotri mogućnost da Kijevu dâ status osnovnog saveznika van NATO-a.

Uporedo sa tim, ukrajinski parlamentarci zatražili su i da sa SAD potpišu odbrambeni sporazum.

Tu inicijativu podržalo je 232 poslanika.

U pismu se takođe navodi da u međunarodnoj praksi postoje uspešni primeri takvog partnerstva, a do sada su takve sporazume sa Amerikom potpisali Australija, Novi Zeland i Japan, zemlje koje se nalaze u statusu mira, ali i Južna Koreja, Avganistan i Izrael, zemlje pod pretnjom.

Pored toga, parlamentarci navode i da taj status, za razliku od punopravnog članstva u NATO-u, ne zahteva konsenzus ostalih članica Alijanse.

Dodaje se i da bi davanje statusa osnovnog saveznika Ukrajini uticalo na zaustavljanje „ruske agresije protiv te zemlje“.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.