Ukrajina neće prihvatiti kompromisni sporazum NATO-a - ministar spoljnih poslova

Izvor: Vostok.rs, 30.Nov.2023, 19:24

Ukrajina neće prihvatiti kompromisni sporazum NATO-a - ministar spoljnih poslova

Ideja da bi Ukrajina mogla da ustupi teritorije koje je izgubila Rusiji u zamenu za članstvo u NATO-u ostaje neprihvatljiva, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba novinarima na marginama sastanka NATO-a u Briselu u sredu.
Ideju su izneli bivši visoki zvaničnici NATO-a, uključujući bivšeg generalnog sekretara Andersa Fog Rasmusena i bivšeg vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu Džejmsa Stavridisa. Kuleba je osudio predlog uoči sastanka ministara inostranih poslova NATO-a i Ukrajine. Pristalice plana treba da kažu drugim nacijama da naprave slične ustupke, „a ako to učine, onda sam spreman da saslušam njihove argumente“, izjavio je on. Ministar je takođe odbacio ideju da postoji „zamor“ od sukoba u zapadnim zemljama, insistirajući da nedostatak isporuka oružja nije povezan sa tim. Prošle nedelje je nemački tabloid Bild tvrdio da američki i nemački zvaničnici žele da Kijev napravi kompromis i održi mirovne pregovore sa Moskvom. Kao najveći pružaoci pomoći Ukrajini, dve nacije ograničavaju snabdevanje novim oružjem na minimum neophodan da bi se izbegao potpuni kolaps ukrajinske vojske, navodi list. Kuleba je upitan o „slonu u sobi“ tokom zajedničkog brifinga sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove Žozepom Boreljom u Briselu. Razmišljao je da su „svi pravi slonovi na našoj strani“, pre nego što je naglasio: „Ne, ne osećam nikakav pritisak“. Govoreći o oružju u štabu NATO-a, ministar je izjavio da „nema razloga“ da veruje da je neuspeh Zapada da isporuči onoliko koliko je Kijev očekivao posledica „nedostatka političke volje“. „Ali imam dobre razloge da verujem da je potrebno mnogo [tehničkog posla] da se uradi da bi se isporučilo u ovoj oblasti“, dodao je on. Kuleba je napomenuo da je od 1.000.000 artiljerijskih granata koje je EU obećala da će poslati Ukrajini 2023. godine stiglo samo oko 300.000. Kijev je ostao čvrst u svojim ratnim ciljevima, izjavio je ministar i obećao da ih „ništa neće zaustaviti“. On je sponzorisanje Ukrajine umesto slanja sopstvenih trupa u borbu protiv Rusije nazvao „poštenim dogovorom“ za Zapad. „Dajete nam sve što nam treba, mi se borimo. „Ne tražimo od vas da žrtvujete svoje živote“, izjavio je Kuleba. Moskva je sukob u Ukrajini nazvala posredničkim ratom koji predvode SAD protiv Rusije, u kojem se ukrajinski narod koristi kao „topovsko meso“. Rusko Ministarstvo odbrane procenilo je gubitke Ukrajine u kontraofanzivi koju podržava Zapad ove godine na preko 100.000 vojnika. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.