Ukrajina hoće mir i da se učlani u NATO

Izvor: Danas, 04.Sep.2014, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina hoće mir i da se učlani u NATO

Njuport, Moskva, London - Ako se predstavnici Kijeva i lideri pobunjenika na istoku Ukrajine u Minsku dogovore o mirovnom planu, ukrajinske vladine trupe dobiće naređenje da u 13 časova po lokalnom vremenu obustave vatru, izjavio je juče na NATO samitu u Njuportu, Vels, predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

On je dodao da bi mirovni plan mogao >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da se sprovodi „korak po korak“, prenosi agencija Itar Tass. Dve strane planom moraju da preuzmu uzajamne obaveze o režimu prekida vatre koji bi nadgledali i verifikovali posmatrači OEBS-a, rekao je Porošenko. Ukrajina takođe traži uspostavljanje demilitarizovane pogranične zone i oslobađanje „nezakonito zarobljenih taoca“. Najzad, Kijev insistira na „povlačenju svih stranih trupa“. Predstavnici „Donjecke Narodne Republike“ i „Luganske Narodne Republike“ takođe su objavili da su spremni da obustave vatru ako se rešenje postigne.

Itar Tass takođe izveštava da su poslanici partija Otadžbina i Sloboda Oleha Tjahniboka u ukrajinskom parlamentu juče inicirali uvođenje ratnog prava u luganskom i donjeckom regionu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je da ukrajinske ambicije da postane deo NATO prete da ugroze mirovne razgovore u istočnoj Ukrajini, prenosi Beta. Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je plan od sedam tačaka za okončanje neprijateljstava i izrazio nadu da će pomak biti napravljen u razgovorima dve strane u Minsku u Belorusiji.

Lavrov je, međutim, rekao da su izjave viših zvaničnika vlade iz Kijeva da će Ukrajina podneti zahtev za ulazak u NATO „razmetljiv pokušaj da se ugroze svi napori“ za traženje mirnog rešenja u Ukrajini. Američki predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron istakli su svoj jedinstven stav podrške Ukrajini u suprotstavljanju Rusiji, u zajedničkom uvodniku objavljenom juče u listu Tajms.

„Rusija je prekršila pravila svojom ilegalnom i samoproklamovanom aneksijom Krima i slanjem trupa na ukrajinsko tle, čime se ugrožavaju i crpe osnove jedne suverene države“, napisala su dva lidera. „Sa Rusijom koja pokušava da primora jednu suverenu državu da odustane od svog prava na demokratiju i koja određuje njenu budućnost uz pretnju oružja, mi treba da podržimo pravo Ukrajine da odluči o sopstvenoj demokratskoj budućnosti i da nastavimo napore da ojačamo sredstva Ukrajine“, nastavlja se dalje u članku.

Uvodnik objavljen uoči samita NATO, piše da Alijansa treba da ustanovi „trajno“ prisustvo u istočnoj Evropi koje bi podržavale snage za brzo delovanje sastavljene od specijalnih kopnenih, vazdušnih i pomorskih jedinica spremnih da budu vrlo brzo raspoređeni bilo gde u svetu.

Obama i Kamernon pozivaju druge zemlje članice NATO da poštuju svoj zacrtan cilj da će izdvajati najmanje dva odsto svog BDP-a za vojne izdatke da bi pokazali da je „naša kolektivna odlučnost jača nego ikad“.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.