Ujedinjeno 20.000 vojnika

Izvor: B92, 04.Mar.2024, 14:58

Ujedinjeno 20.000 vojnika

Norveška, Švedska i Finska su domaćini vojnih vežbi NATO nazvanih Nordijski odgovor.

Cilj je jačanja saradnje između tih zemalja i jačanje sposobnosti NATO da brani taj region na severu Evrope.

Prva ovakva vežba u kojoj učestvuje više od 20.000 vojnika iz 13 zemalja počela je u nedelju širom severne Norveške, Švedske i Finske, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << londonski Gardijan.

Zajednička odbrambena NATO vežba, koja će trajati do 14. marta, ranije je bila poznata kao Hladni odgovor i održavala se svake druge godine u Norveškoj.

U znak priznanja Finskoj za ulazak u Severnoatlantski savez i u očekivanju da se Švedska uskoro učlani u NATO vežbe se ove godine prvi put nazivaju Nordijski odgovor.

Manevri na kopnu, u moru i u vazduhu u kojima će učestvovati i vojnici iz Velike Britanije, SAD, Danske, Francuske, Nemačke, Italije, Španije, Holandije, Belgije i Kanade uključuju i vežbe prekograničnih operacija u Arktičkom krugu.

Norveška vojska je saopštila da je cilj ovih manevara da se demonstrira "jedinstveni nivo saradnje i interoperabilnosti u prekograničnim operacijama na kopnu, moru i u vazduhu".

U ovoj vežbi učestvovaće više od 50 podmornica, fregata, korveta, nosača aviona i amfibijskih plovila na moru, preko 100 borbenih, pomorskih osmatračkih i transportnih aviona i hiljade vojnika na zemlji koji koriste artiljerijske sisteme, tenkove i druga borbena vozila.

Očekuje se da će manevre NATO-a posetiti finski predsednik Aleksandar Stub, norveški premijer Jonas Gar Store i švedska princeza Viktorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.