Učešće ratnog vazduhoplovstva Rusije u manevrima Red Flag

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2012, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učešće ratnog vazduhoplovstva Rusije u manevrima Red Flag

03.07.2012. - Bez obzira na određeno hlađenje odnosa između Rusije i zemalja NATO-a, ni jedna od strana ne odustaje od realizacije zajedničkih vojnih programa. Jedan od takvih programa mogu da budu manevri Red Flag, redovni manevri ratnog vazduhoplovstva SAD i njihovih saveznika, čija nova etapa će proteći u oktobru 2012. godine. Od 8. do 19. oktobra u SAD u vazdušnoj bazi Nelis, država Nevada, proteći će manevri Red Flag 13-1 (manevri se obeležavaju po finansijskim godinama i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << biće prvi u 2013. finansijskoj godini).

Ideja da se organizuju manevri Red Flag pojavila se kod američkog vojnog rukovodstva za vreme vijetnamskog rata. TAda su ratno vazduhoplovstvo i avijacija ratne mornarice SAD računale na teške višenamenske avione F-4 Phantom II i F/105 Thudnerchief, koji su pokazali nespremnost za blizak vazdušni boj sa lakim manevrišućim MIG-ovima vijetnamskog ratnog vazduhoplovstva. Oni su se previše nadali u snažne radare i rakete srednjeg dometa. A u praksi su borbe išle drugačije nego što su pretpostavljali teorijski modeli napravljeni pre rata i odnos gubitaka u vazdušnim borbama nije bio u korist Amerikanaca.

Bilo je potrebno ispraviti situaciju. Tim pre što su piloti ratnog vazduhoplovstva Izraela na francuskim i američkim letelicama tada demonstrirali odlične rezultate u vazdušnim borbama protiv Arapa. Pri tome Arapi su imali mnogo snažnije ratno vazduhoplovstvo nego Vijentam i prošli su istu tu svojetsku školu. Ratno vazduhoplovstvo SAD zakazalo je istraživnje poznato pod nazivom Crveni baron – 2. I ispostavilo se da navike pilota i njegove šanse da preživi u vazdušnom boju osetno skaču i proseku posle izvođenja 10 borbenih letova. I pravo to je postalo zadatak manevara Red Flag, koji su startovali 1976. godine. Osigurati svakom polotu ili operateru sistem naoružanja 10 školskih letova sa intenzivnim realističknim školskim bojevima koji treba da dodaju iskustvo, slično pravim vazdušnim operacijama.

 

Danas su se manevri Red Flag pretvorili u višeetapne vazdušne manevre koji se izvode skoro čitave godine. Etape Red Flag i Red Flag Alaska uglavnom se koncentrišu na vazdušni boj lovaca. Joint Expeditionary Force Experiment su masovni komandno-štabni manevri za stariji komandi sastav ratnog vazduhoplovstva SAD i njhove saveznike. Jaded Thunder je serija manevara u toku kojih piloti ratnog vazduhoplovstva, ratne mornarice i avijacije korpusa morske pešadije SAD treba da pronalaze i prepoznaju kopenene ciljeve, između ostalog one koji se maskiraju kao civilna lica i objekti, u uslovima gradskih naselja. A Mobility Air Forces Exercises je manevar transportne aviajcije, gde se piloti uče da sarađuju uz korišćenje raznih sredstava za pronalaženje i vezu, kao i da deluju u uslovima radoelektronskog ometanja.

Na proleće 2012. postalo je jasno da će ratno vazduhoplovstvo Rusije učestvovati u zajedničkim manevrima serije Red Flag sa Amerikancima na jesen 2012. godine. Kai i Indija, koja je nekoliko godina ranije učestvovala u Red Flag sa SU-30MKI, Rusija će dobiti mogućnost da proveri svoje letelice u realističnim sukobima sa avionima ratnog vazduhoplovstva SAD.

Takva mogućnost je vrlo dragocena: do sada jedini ruski avion 4. generacije koji je imao priliku da se realno bori za zapadnim letelicama bio je MiG-29. Pri tome mogućnosti njegove primene u krajnje specifičnim uslovima ratova 1991. i 1999. godine bile su vrlo ograničene. U tim uslovima mogućnost da se oprobaju modernizovani ruski avioni Su-27SM, Su-30M2, MiG-29SM ili udarne letelice makar i u školskoj borbi, ali protiv realnih zapadnih aviona i pilota previše je privlačna da bi bila odbijena.

Ipak postoji političko pitanje: protiv koga se mi družimo? Odgovor na njega je prilično jednostavan: ni protiv koga. Rusija i SAD odvano i uspešno nalaze zajednički jezik u vojnoj sferi. Ovde dve zemlje objedinjuje mnogo više problema nego što ih deli. Istovrmeno ostaju previše duboke protivrečnosti koje se ne mogu ukloniti za kratko vreme. Ali to ne smeta da nastavimo da proučavamo jedni druge.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»    
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.