Izvor: B92, 27.Sep.2010, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijeno 50 pobunjenika u Pakistanu

Kabul -- Helikopteri NATO-a stacionirani u istočnom Avganistanu preleteli su u Pakistan i ubili više od 50 talibanskih pobunjenika, rekli su zvaničnici NATO-a.

U prekograničnim vazdušnim udarima Severnoatlantske alijanse izginuli su pripadnici pobunjeničke mreže Hakani - ogranka avganistanskih talibana koji deluje u Pakistanu.

U akciji tokom vikenda učestvovala su dva helikoptera tipa "apač", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i to se dogodilo nakon napada pobunjenika na jednu avganistansku pograničnu bazu.

Kako prenosi agencija Asošiejted pres, NATO je akciju pravdao "pravom na samoodobranu".

Pakistan je osetljiv u vezi s napadima na svoju teritoriju, ali zvaničnici SAD tvrde da imaju sporazum koji njihovim letelicama omogućava da zađu nekoliko kilometara u pakistanski vazdušni prostor, ukoliko jure metu u bekstvu.

Snage NATO-a u Avganistanu su saopštile da u napadu nije bilo civilnih žrtava, ali to se nije moglo potvrditi iz nezavisnih izvora, navodi BBC.

"Apači" su učestvovali u dve odvojene akcije. U prvoj, koja je usledila posle napada na postaju avganistanskih snaga bezbednosti u Kostu, ubijeno je, kako se navodi, 49 pobunjenika.

Do druge akcije je došlo dok su se helikopteri vraćali u pograničnu zonu. Napali su ih pobunjenici stacionirani u Pakistanu, pa su posade letelica, "ponovo reagujući u samoodbrani", ubile najmanje četiri napadača, rekao je portparol snaga NATO-a u Avganistanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.