UŽIVO Vučić i Stoltenberg se obraćaju

Izvor: B92, 19.Jul.2023, 19:01

UŽIVO Vučić i Stoltenberg se obraćaju

Brisel -- U Briselu se održava sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Njih dvojica su se uoči sastanka obratili javnosti.

"Hvala vam to ste želeli da čujete srpsku stranu. Veoma sam zabrinut zbog situacije na KiM", rekao je Vučić.

"Ovo postaje opasnije svakog dana", rekao je Vučić.

"Pomenuli ste situaciju na severu Kosova i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Metohije, ali mi to vidimo drugačije. Sve što se dogodilo je zbog lošeg pristupa Prištine jer su oni hteli da isključe Srbe iz vlasti. U isto vreme oni na različite načine hapse srpske građane i ne samo da ih maltretiraju, što veoma zabrinjava našu stranu, već ih hapse bez obzira na to gde žive. Do sada smo imali profesionalni odnos sa snagama KFOR-a i NATO-a i nadam se da ćemo tako i nastaviti i da će vaša misija biti ostvarena u skladu sa Rezolucijom 1244", rekao je Vučić. On je zamolio Stoltenberga da NATO obezbedi bezbednost za sve Srbe na Kosovu i Metohiji.

Pre srpskog predsednika obratio se Stoltenberg i poručio da je Srbija dugotrajni partner NATO-a.

"Veoma je važno da se tenzije smanje i pozivam obe strane da se uzdrže od nasilja. Trebalo bi da se ponovo pokrene dijalog. Srbija je dugotrajni partner NATO-a i radujem se našem sastanku", rekao je Stoltenberg.

"Ova poseta je veoma važna, jer je situacija na Kosovu i Metohiji sve značajnije bezbednosno, a ne samo političko pitanje. Dosad smo imali vrlo dobar i profesionalan odnos sa misijom KFOR i NATO na KiM, a sa vašim ljudima smo sarađivali na veoma odgovoran način. Prema Rezoluciji 1244, NATO je odgovoran za bezbednost na Kosovu i Metohiji, pa bih vas zamolio da tu bezbednost obezbedite i Srbima", napisao je predsednik Vučić na svom Instagram nalogu ''buducnostsrbijeav'' povodom razgovora sa Stoltenbergom.

"Ovo je veoma važno pitanje za nas jer bismo želeli da održimo mir i stabinost, kao i ovakav odnos između NATO i Srbije, ogovoran i zasnovan na poverenju", dodao je predsednik Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.