Izvor: Southeast European Times, 18.Jun.2009, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN, NATO: Kosovo je mirno

18/06/2009

NJUJORK, Sjedinjene Države -- Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Mun rekao je u sredu (17. juna) da je bezbednosna situacija na Kosovu relativno mirna, mada određeni delovi severa gde dominiraju Srbi i dalje funkcionišu odvojeno i odbijaju da priznaju kosovske institucije. U svom kvartalnom izveštaju koji je podneo Savetu bezbednosti UN-a, Ban je ukazao da je Kosovo više puta tražilo ukidanje UNMIK-a, sada kada je raspoređen EULEKS. Pa ipak, on insistira na tome da UNMIK >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << treba da ostane tamo da bi pomogao u posredovanju kada je u pitanju situacija na severu. On je takođe ukorio Kosovo zato što blokira posete srpskih zvaničnika toj oblasti.

Srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić skrenuo je pažnju da nizak nivo povratka kosovskih Srba i rekao da je glavni razlog to što nisu u stanju da povrate nelegalno zaplenjenu imovinu. Jeremić je rekao da oko 200.000 kosovskih Srba ima pravo da se vrati na Kosovo, ali se samo 500 vratilo u svoje domove u protekloj godini. Kosovski ministar inostranih poslova Skender Hiseni kaže da je razlog to što Beograd podstiče kosovske Srbe da ostanu u Srbiji.

U međuvremenu, komandant Združene komande savezničkih snaga u Napulju admiral Mark Ficdžerald posetio je Prištinu u sredu i rekao da etničko nasilje nije problem kakav je nekada bilo. "Bezbednosna situacija nastavlja da se popravlja, sa malim brojem incidenata koji zahtevaju vojnu reakciju", rekao je Ficdžerald. "Bezbednosni izazovi sa kojima se Kosovo suočava sada su kriminalne i ekonomske prirode", dodao je on. NATO planira da smanji broj trupa KFOR-a na Kosovu sa 13.800 na 10.000 pripadnika do januara. (Beta, Tanjug, B92, FoNet, AP, AFP- 17/06/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.